Foto: LETA
Lai gan 11.Saeimas vēlēšanās sestdien katrā Latvijas pašvaldībā vismaz vienā iecirknī pilsoņi varēs nobalsot līdz pulksten 22, Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars tomēr aicina vēlētājus pēc iespējas savu izvēli izdarīt vēl "dienas gaišajā laikā", lai vakarā pie šiem iecirkņiem neveidotos pārlieku garas rindas.

Cimdars ceturtdien žurnālistiem norādīja, ka iespēja nobalsot pēc pulksten 20, kad slēgs lielāko daļu iecirkņu, galvenokārt domāt tiem, kas darba vai ceļojuma dēļ nevar to izdarīt ātrāk.

Cimdars atgādināja, ka no 950 vēlēšanu iecirkņiem Latvijā, 124 darbosies līdz pulksten 22 - četri Rīgā, pa diviem Liepājā un Daugavpilī, un pa vienam pārējās pilsētās un novados.

Cimdars arī atgādināja, ka darba devējam ir pienākums vēlēšanu dienā atbrīvot darbinieku no pienākumiem, lai viņš varētu paspēt piedalīties vēlēšanās.

Cimdars arī pavēstīja, ka šogad Rīgas un Vidzemes apgabalos vēlēšanu zīmes būs divreiz lielākas nekā citur, jo tajos ir gandrīz divreiz vairāk kandidātu. Iepriekš iedzīvotāji sūdzējušies, ka slikti apgaismotajos iecirkņos, piemēram, sporta zālēs ierīkotajos, ar sīkiem burtiem sarakstītos deputātu kandidātu uzvārdus ir grūti salasīt, tagad zīmes būs lielākas.

Cimdars informēja, ka pa pastu balsot ir pieteikušies 539 vēlētāji, savukārt līdz sestdienas pulksten 12 pieteikt iespēju nobalsot mājās var vēlētāji, kas nevar ierasties iecirknī veselības stāvokļa dēļ.

Kopumā vēlēšanu sarīkošanā būs iesaistīti 10 000 vēlēšanu komisiju locekļi un darbinieki, vēlēšanu norisi nodrošinās CVK 110 novadu vēlēšanu komisijas, 9 pilsētu komisijas un 1027 vēlēšanu iecirkņu komisijas.

Cimdars arī atgādināja, ka līdz ceturtdienas pusnaktij vēl var pieteikties projektam "brīvprātīgie novērotāji", kurš īstenots jau pagājušajās vēlēšanās. Jebkurš Latvijas iedzīvotājs var pieteikties par novērotāju CVK mājas lapā, izpildot e-apmācības programmu. Šobrīd šajā projektā pieteikuši 82 iedzīvotāji, taču viens apmācības esot izgājis pat 9 reizes un pieteicies par novērotāju deviņos iecirkņos.

Cimdars arī atgādināja, ka balsu pirkšana ir noziegums, par ko Krimināllikumā paredzēts cietumsods līdz pat 3 gadiem, tāpēc par balsu pirkšanu vai mēģinājumiem iedzīvotāji ir aicināti ziņot policijai, zvanot pa tālruņiem 110 vai 112.

CVK vadītājs pavēstīja, ka balsu skaitīšana 826 iecirkņos sāksies uzreiz pēc to slēgšanas, tāpēc jau pulksten 22 varēs atklāt provizoriskos rezultātus no daudziem Latvijas iecirkņiem, līdz tam gan iegūtā informācija netiks atklāta, lai neietekmētu svārstīgo vēlētāju izvēli.

Cimdars norādīja, ka speciāli ārkārtas vēlēšanām izveidotajā mājaslapā www.velesanas2011.cvk.lv vēlēšanu dienā ik pēc četrām stundām atjaunos informāciju par vēlētāju līdzdalību, bet naktī publicēs vēlēšanu provizoriskus rezultātus.

Cimdars prognozēja, ka naktī informāciju atjaunos ik pēc 15 – 20 minūtēm, savukārt intensīvākas datu plūsmas brīdī "man gribētos, lai atjaunojas ik pēc astoņām minūtēm", sacīja Cimdars.

Viņš sacīja, ka šoreiz pirmo reizi vēlēšanu vēsturē visos iecirkņos būs interneta pieslēgums, jo Latvijas mobilais telefons bez maskas nodrošinās mobilo internetu. Tāpēc šoreiz visa informācija uz CVK nāks uzreiz elektroniski.

Cimdars arī norādīja, ka 67 pašvaldībās vismaz vienā no iecirkņiem, bet dažās pašvaldībās arī visos iecirkņos, vēlēšanu zīmes skaitīs ar elektronisko programmu "Balsis". Cimdars pavēstīja, ka šī programma visas derīgas zīmes tiek ieskanētas, programma tās sašķiro un saskaita pa kandidātu saraktiem, un pēc tam vēlēšanu komisija rezultātu parāda uz datora ekrāna vai projicē uz ielā ekrāna, lai to var redzēt visi novērotāji. Programma arī saskaitīs pa kandidātiem nodotos plusus un svītrojumus. Pēc tam programma sagatavos balsu skaitīšanu protokolu, ko vēlēšanu iecirkņa komisija nosūtīs pašvaldību vēlēšanu komisijai un CVK

Cimdars prognozēja, ka jau līdz pulksten 5 – 6 svētdienas rītā būs saskaitīts absolūtais vairums Latvijas iecirkņu, bet līdz svētdienas pusdienlaikam – jābūt saņemtai informācijai arī no visām ārvalstu iecirkņiem.

Cimdars atgādināja, ka Saeimas vēlēšanu dienā un dienu pirms tam priekšvēlēšanu aģitācija aizliegta. Tāpat CVK priekšsēdis aicināja atcerēties, ka, arī izsvītrojot visus kandidātus, balss tāpat būs atdota par kandidātu sarakstu, savukārt, balsojot ar tukšu aploksni, balss netiek atdota ne par vienu sarakstu, tomēr tā tiek ieskaitīta derīgo vēlēšanu aplokšņu skaitam, no kura aprēķinās 5% slieksni, kas jāpārvar sarakstam, lai piedalītos parlamenta vietu sadalē.

Cimdars uzsvēra, ka vēlēšanu zīme ir nederīga, ja tā neatrodas vēlēšanu aploksnē, ja tā ir no cita vēlēšanu apgabala, ir saplēsta tā, ka nav saprotama vēlētāju griba. Ja aploksnē ievietotas vairākas zīmes ar atšķirīgu saturu, neviena no tām nebūs derīga, taču ja aploksnē būs pilnīgi vienāda satura vēlēšanu zīmes, viena no tām tiks saskaitīta.

11.Saeimas ārkārtas vēlēšanas balsot varēs 1 542 700 Latvijas pilsoņi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!