Foto: F64

Gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās iedzīvotāju aktivitāte varētu būt iepriekšējā līmenī, otrdien LNT raidījumā “900 sekundes” sacīja Centrālās Vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

Viņš gan atzīmēja, ka līdzdalība vēlēšanās lielā mērā ir atkarīga no attieksmes, vai cilvēks saprot, ka "es un valsts ir dažādas lietas un es tikai varu paģērēt, bet no manis neko nevar prasīt," vai arī attieksme ir atbildīga.

Viņš gan atzina, ka šajās vēlēšanās gan varētu būt liels skaits to cilvēku, kuri no Latvijas izbraukuši. Sarežģījumi ar līdzdalību vēlēšanās pašlaik varētu būt aptuveni 250 000 iedzīvotāju, kas nedzīvo deklarētajā dzīvesvietā. 

Cimdars skaidroja, ka ārzemēs dzīvojošie tur balsot nedrīkstēs un tiem, kuri gribēs vēlēšanās piedalīties, būs jābrauc uz Latviju un jādodas uz vēlēšanu iecirkni atbilstoši deklarētajai dzīvesvietai. Iepriekšējā balsošana būs tikai trīs dienas un diez vai tas atrisinās situāciju.

Vaicāts par iespēju balsot elektroniski un kad tāda varētu būt, Cimdars sacīja, ka ir grūti pateikt, vai Latvijā būtu iespējams "balsot tīri elektroniski", ņemot vērā domstarpības par šī balsošanas veida drošumu.

Līdz ar to būtu jādala balsošana internetā un "uz papīra". Šāds balsošanas veids ir akceptēts Igaunijā. Igaunija arī ir vienīgā valsts, kas šādu balsošanas veidu akceptējusi.

Cimdars stāstīja, ka dalītā balsošana izpaužas tā, ka vēlēšanās var reģistrēties internetā, noteikt savu piederību konkrētam apgabalam, saņemt balsošanas zīmes, tās aizpildīt uz ekrāna, bet pēc tam izdrukāt un balsojumu nosūtīt pievienošanai pārējām. Balsošanas brīdī balsojums "jau ir sajaucies, līdz ar to tiek noņemts konflikts, ka vēlēšanām jābūt aizklātām," sacīja Cimdars.

Pēc viņa teiktā, Latvijas variants, kur balsošana ir uz papīra, bet rezultātu noteikšanai tiek lietoti IT risinājumi, tiek uzskatīts par drošu.


Jau vēstīts, ka pašvaldību vēlēšanas paredzētas 1.jūnijā un CVK, kā arī Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde aicina vēlētājus, kuri vēlēšanās gribētu balsot pašvaldībā, kurā dzīvo, bet kuriem šajā pašvaldībā nav reģistrētas dzīvesvietas, deklarēt to līdz 3.martam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!