Foto: LETA
Interneta vēlēšanas ir vērtība tiem cilvēkiem, kuriem nav citas iespējas, kā nobalsot, taču šādas iespējas ieviešana diez vai palīdzēs paaugstināt pilsoņu līdzdalību vēlēšanās, pirmdien Latvijas Universitātes rīkotajā diskusijā "Interneta vēlēšanas Latvijā: vai un kad?" sacīja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

"Es diezgan kategoriski esmu pret to, ka interneta balsošana ir vajadzīga, lai palielinātu vēlētāju līdzdalību. Vēlētāju līdzdalība ir indikators, kas rāda indivīdu attiecības ar valsti. Tas man atgādina – nevajag mākslīgi paaugstināt vai pazemināt temperatūru slimnīcās. Interneta balsošana manā skatījumā ir vērtība tiem cilvēkiem, kuriem nav citu iespēju nobalsot, protams, ja akceptā tādu balsojumu," teica Cimdars.

Viņš uzsvēra, ka interneta balsošana ir viens no depozitārās balsošanas veidiem.

Savukārt Vidzemes Augstskolas docents un Sociotehnisko sistēmu inženierijas institūta pētnieks Visvaldis Valtenbergs iepazīstināja ar pamatjautājumiem interneta vēlēšanās. Uzstājoties ar tēmu "Interneta balsošanas globālā perspektīva: svarīgākās atziņas", viņš norādīja, ka ir trīs galvenie pamatelementi interneta balsošanā - tehnoloģiskā infrastruktūra, tiesiskais ietvars un politiskā kultūra – un visa pamatā esot panākt līdzsvaru starp šiem elementiem. Tādējādi izriet, ka jāpanāk līdzsvars starp tehniskām un drošības niansēm, atbilstību valsts tiesiskajam regulējumam, kā arī sabiedrības līdzdalību, aktivitāti, vērtībām.

Analizējot Igaunijas piemēru, Valtenbergs paskaidroja, ka interneta vēlēšanas kā iespēju balsot izvēlas arvien vairāk iedzīvotāju – salīdzinoši 2005. gadā, kad Igaunijā ieviesa e-vēlēšanas, piedalījās 1,9% no vēlētājiem, bet 2011. gadā jau 24,3%, savukārt kopējais balsotāju skaits ir pieaudzis tikai nedaudz un nevar droši apgalvot, ka tas ir tādēļ, ka ir ieviesta iespēja balsot internetā.

Valtenbergs uzsvēra, ka interneta vēlēšanu ieviešanai svarīgākie nosacījumi ir vienots un labi funkcionējošs vēlēšanu reģistrs, visaptverošs tiesiskais ietvars, pareizi ieviesta vienotā stiprās autentifikācijas sistēma ar eID karti, spēcīga vēlēšanu administrācijas kultūra un sabiedrības uzticēšanās vispirms parastajām vēlēšanām un vēlēšanu procesam un balsu skaitīšanai un arī interneta vēlēšanām, ja tās tiek ieviestas.

Jau vēstīts, ka Latvijas Universitātē (LU) pirmdien norisinājās diskusija "Interneta vēlēšanas Latvijā: vai un kad?", kurā uzstājās CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars, pilsoniskās iniciatīvas platformas "ManaBalss.lv" idejas līdzautors Jānis Erts, Vidzemes Augstskolas docents Sociotehnisko sistēmu inženierijas institūta pētnieks Visvaldis Valtenbergs, kā arī Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju asociācijas (LIKTA) prezidente LU Ekonomikas un vadības fakultātes asociētā profesore Signe Bāliņa.

Diskusijā piedalījās arī pārstāvji no katra Saeimā pārstāvētā politiskā spēka – Lolita Čigāne no "Vienotības", Jānis Iesalnieks no Nacionālās apvienības, Valdis Liepiņš no Reformu partijas, Uldis Augulis no Zaļo un zemnieku savienības un Segejs Dolgopolovs no "Saskaņas centra".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!