Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars ir pārliecināts, ka balsu uzpirkšanas problēmu vēlēšanās nevar atrisināt, grozot vēlēšanu likumu, jo likumi nemainīs vēlētāju tikumus, tādēļ svarīgāk ir aizliegt ieinteresētajām pusēm apstrīdēt vēlēšanu rezultātus.
Laikraksta “Diena” trešdien publicētajā komentārā Cimdars norāda, ka sabiedriskās domas pētījumi liecina – 17% balsstiesīgo būtu gatavi pārdot savu balsi par naudu vēlēšanās, ja vien rastos tāda izdevība, balss pārdošanā neko nosodāmu nesaskata 18%, bet 21% vēlētāju šī problēma maz uztrauc.

Vēlētāju attieksmi nav iespējams mainīt, grozot vēlēšanu likumu, jo šādu attieksmi rada bezdarbs, nabadzība, vēlētāju atsvešinātība no politikas un lēmumu pieņemšanas procesiem, neuzticēšanās politiķu solījumiem, zema izpratne par demokrātijas vērtībām, kā rezultātā tūlītējam materiālam labumam ir daudz lielāka vērtība nekā iespējai ar savu balsi mainīt situāciju savā pašvaldībā un valstī, uzskata CVK vadītājs.

Viņaprāt, viena no būtiskākajām problēmām, kas saistīta ar balsu pirkšanu vēlēšanās, ir plašas iespējas rosināt vēlēšanu rezultātu atcelšanu arī gadījumos, ja reāla balsu pirkšana nav notikusi. Viņš norāda, ka būtu jāpanāk, lai balsu pirkšana, reāla vai šķietama, neapdraudētu vēlēšanas un nevarētu tikt izmantota, apstrīdot vēlēšanu rezultātus politiskos nolūkos, ja vēlēšanas izrādītos neizdevīgas tam vai citam politiskajam spēkam.

Tāpēc, “gatavojoties 9.Saeimas vēlēšanām, nopietni būtu apsverams priekšlikums — aizliegt vēlēšanu iznākumā ieinteresētajām pusēm uzturēt prasību tiesā par vēlēšanu rezultātu atcelšanu gadījumos, ja ir aizdomas par balsu pirkšanu,” pauž Cimdars.

“Tomēr, šķiet, ka ar to būs par maz. Visiem kopīgi — gan politiķiem, gan nevalstiskajām organizācijām, gan plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem, gan vēlēšanu organizatoriem — jāpanāk, lai arī sabiedrība diskutē par šo jautājumu, jo neviens likums nemainīs vēlētāju morāli un tikumus,” raksta Cimdars.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!