Foto: F64
Kļūdas deputātu kandidātu "plusu" un svītrojumu skaitīšanā un ievadīšanā datorizētajā vēlēšanu sistēmā ir normas robežās, apgalvoja Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

Neprecizitātes datu ievadīšanā bija radušās 43 no 949 vēlēšanu iecirkņiem, kuros, ievadot datus datorsistēmā, bija vai nu sajaukti vietām "plusu" un svītrojumu stabiņi vai arī nesaskanēja par kādu deputātu kandidātu nodoto balsu kopskaits. Rezultātā mainījās provizoriskie dati par 10.Saeimā ievēlētajiem deputātiem.

Cimdars pastāstīja, ka novērotāji ziņojuši CVK par iespējamām kļūdām balsu skaitīšanā 41 vēlēšanu iecirknī, jo viņiem izsniegtās balsu skaitīšanas protokola kopijas atšķīrās no CVK mājaslapā publiskotajiem provizoriskajiem datiem par deputātu kandidātu saņemtajām balsīm. Vienā no šiem iecirkņiem ar datu ievadīšanu viss bija kārtībā, bet 40 iecirkņu ievadītie dati tika precizēti. Pēc CVK iniciatīvas tika pārbaudīti vēl triju iecirkņu ievadītie dati un novērstas neprecizitātes.
Kā apgalvoja Cimdars, tagad visas pamanītās kļūdas ir novērstas. To rašanos Cimdars skaidro ar vēlēšanu iecirkņu komisijas locekļu nogurumu, kas radīja neuzmanības kļūdas.

Joprojām grūtības esot ar ziņu saņemšanu no vēlēšanu iecirkņiem ārvalstīs. Piemēram, no Jaunzēlandes sūtītajā faksā ir atnākusi tikai viena protokola lappuse.

CVK ir lūgusi vēlēšanu iecirkņus ārvalstīs ieskanēt balsu skaitīšanas protokolus un atsūtīt tos CVK elektroniski.

Cimdars sola, ka 10.Saeimas vēlēšanu galīgos rezultātus un ievēlēto deputātu vārdus CVK, kā solījusi, paziņos divu nedēļu laikā.

CVK priekšsēdētājs norādīja, ka Informācijas atklātības likums liek CVK publiskot saņemtos datus par balsošanas rezultātiem, bet ir jāatceras, ka tie ir tikai provizoriskie dati, kuri mainās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!