Foto: LETA

Šā gada pašvaldību vēlēšanas kopumā aizvadītas veiksmīgi, neraugoties uz saņemtajām sūdzībām, ceturtdien Latvijas Radio scīja Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

Viņš atzina, ka vēlēšanas bijušas "krietni virs vidējā līmeņa", ja tiek samērots rezultātu publiskošanas ātrums un korektums no vienas puses un sūdzību mazskaitlība no otras puses.

Vaicāts par situāciju Salaspilī, kur vēlēšanu iecirknī tika atrastas 50 neapzīmogotas aploksnes, Cimdars pieļāva, ka varētu būt notikus balsojuma aizstāšana, ko veikušas kādas personas ārpus iecirkņa.

Cimdars stāstīja, ka tad, kad aploksnes saņemtas, tās tiek apzīmogotas. Teorētiski pastāv trīs varianti - iecirkņa darbinieku kļūda, bet, ja tā nav, tad ir vēl divi varianti - cilvēks dabūjis aploksnes, sagatavojis tās, tad dodas un reģistrējas iecirknī, balsošanas kabīnē tās apmaina un atved organizētājam iecirknī saņemto un apzīmogoto aploksni atpakaļ, bet neapzīmogoto iemet balsošanas kastē, kas ir balsu pirkšana. Trešais variants ir hulgānisms, sacīja Cimdars.

Viņš norādīja, ka nav zināms, par kuru personu balsots atrastajās aploksnēs.

Salaspilī vēlēšanu rezultāti ir apstiprināti. Ja būs notikusi krāpšanās, tad tiesa var pieņemt atiecīgu lēmumu, taču tas var notikt pēc Drošības policijas atzinuma.

Cimdars pastāstīja, ka Daugavpilī vienā iecirknī viena vēlēšanu zīme, kam bija jābūt atzītai par nederīgu, bija peiskaitīta partijai, tāpēc šo rezultātu nācās pārskatīt.

Līdz ar to šī kļūda tika novērsta.

Jau vēstīts, ka CVK saņēma iesniegumu par iespējamiem pārkāpumiem vēlēšanu norisē, kurā norādīts, ka vēlēšanu iecirknī Salaspilī balsošanas kastē ir tikušas atrastas 50 neapzīmogotas aploksnes. "Reģionu alianses" pārstāvis informējis CVK, ka šāda situācija konstatēta 766.vēlēšanu iecirknī Latvijas Universitātes Bioloģijas institūtā Salaspilī.

Vēlēšanu komisija rīkojās atbilstoši noteikumiem un šo aplokšņu saturu neizmantoja vēlēšanu rezultātu noteikšanai.

Pašvaldību vēlēšanas Latvijā norisinājās 1.jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!