Foto: F64
Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars uzskata, ka, nemainot CVK locekļi izraudzīšanas kārtību pēc politiskās pārstāvniecības principa, komisija nevarēs objektīvi izvērtēt pilsoņu rosinātos likumprojektus, intervijā laikrakstam "Diena" atzinis CVK vadītājs.

"Mums CVK - un pamatoti attiecībā pret tiem uzdevumiem, kuri šobrīd ir noteikti likumā, - ir veidota pēc politisko spēku pārstāvniecības principa, bet no tiem politiskajiem spēkiem, kas ir pārstāvēti parlamentā. Līdz ar to, nemainot CVK veidošanas principu, nav sagaidāms, ka arī nākotnē CVK varētu objektīvi vērtēt iesniegtus likumprojektus, jo parlamentā pārstāvētie politiskie spēki paši ir tie, kas ir likumdošanas iniciatīvas darītāji," skaidrojis CVK vadītājs.

"Tātad, ja tiek vākti paraksti un dota iniciatīva no vēlētāju puses, tad tā, visticamāk, ir tāda likumdošanas iniciatīva, kuru a priori neatbalsta parlamentā, vai tai ir mazs atbalsts. Ja CVK locekļi, kuru politiskā pārstāvniecība ir tāda pati kā parlamentā, sāks vērtēt tautas iniciatīvas, mēs varam nonākt situācijā, ka tās tiek automātiski noraidītas ar motivāciju, tāpēc ka... un tas nebūtu demokrātiski," intervijā atzinis Cimdars.

Jau ziņots, ka diskusijas par CVK pilnvarām izvērtēt iesniegto likumprojektu likumību rosināja parakstu vākšana par Satversmes grozījumiem, lai noteiktu krievu valodai oficiālo statusu. Referendums par vēlētāju rosinātajiem Satversmes grozījumiem, kas paredz krievu valodai noteikt otras valsts valodas statusu, paredzēts 18.februārī.

Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK plāno iesniegt Satversmes tiesā konstitucionālo sūdzību, apstrīdot  referenduma par valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai atbilstību Satversmei. Šo ierosinājumu
atbalstīs "Vienotības" vairākums,
līdz ar to ir iegūts nepieciešamais deputātu skaits pieteikuma iesniegšanai.


Skeptiska par referenduma apturēšanu ir Zaļo un zemnieku savienība, kuras frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis portālam "Delfi" sacīja, ka frakcijas vairākums uzskatot - izvairīšanās no referenduma būtu gļēvulība, jo tas būtu signāls, ka "mums ir bail no referenduma iznākuma". Tomēr atsevišķi frakcijas deputāti varētu parakstīties zem nacionālās apvienības sagatavotā pieteikuma, piemēram, gatavību parakstīt sūdzību ST portālam "Delfi" apliecināja ZZS pārstāve Iveta Grigule.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!