Foto: LETA

Saistībā ar 12.Saeimas deputāta amata kandidāta Valda Kalnozola (ZZS) iesniegumu Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) rīt varētu lemt par iespēju veikt plusiņu un svītrojumu pārbaudi arī citos Rīgas vēlēšanu iecirkņos, aģentūrai LETA sacīja CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

Apmēram 30 vēlēšanu iecirkņos Rīgas pilsētā attiecībā uz deputāta amata kandidātiem Kalnozolu un Māri Kučinski (ZZS) ir precizēts 12.Saeimas vēlēšanās saņemto plusiņu un svītrojumu skaits, līdz ar to iegūto punktu starpība starp abiem kandidātiem galvaspilsētā ir samazinājusies,  iepriekš pastāstīja Rīgas vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Juris Kokins.

Cimdars uzsvēra, ka gala lēmums, kā rīkoties šajā situācijā, būs kopīgi jāpieņem visai CVK, līdz ar to vispirms būtu jāsagaida rītdienas sēdes iznākums. Viens no iespējamajiem risinājumiem būtu veikto atzīmju pārbaudīšana arī citos Rīgas vēlēšanu iecirkņos, jo ir jautājums, vai ir gūta patiesa kopaina pēc daļas iecirkņu datu izvērtēšanas. Tādā gadījumā būtu jāvērtē, kādā detalizācijas pakāpē to veikt, ņemot vērā pieejamos resursus.

CVK Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa  norādīja, ka līdz šim pārbaude veikta 33 Rīgas vēlēšanu iecirkņos. Šos iecirkņus savā iesniegumā bija norādījis Kalnozols, skaidroja Cimdars.

Jau vēstīts, ka Kalnozols CVK iesniedzis sūdzību par vēlēšanu rezultātu skaitīšanu un aicinājumu veikt balsu pārskaitīšanu.

Pēc vēlēšanu zīmju pārskatīšanas apmēram 30 iecirkņos secināts, ka bija pieļautas dažas kļūdas un neprecizitātes. Kokins uzsvēra, ka tie ir dati par Rīgas pilsētu, nevis par visu Rīgas vēlēšanu apgabalu. Rīgas vēlēšanu apgabalā tiek līdzskaitītas ārvalstīs nodotās balsis, kuras Rīgas vēlēšanu komisija neapkopo. Līdz ar to Kokins nevarēja pateikt, vai precizētie dati ir ieviesuši izmaiņas provizoriskajos rezultātos par 12.Saeimas deputātu mandātu sadalījumu.

Datu precizēšana notikusi tāpēc, ka vēlētāji biļetenus ir aizpildījuši pavirši un var rasties strīds, vai konkrētā atzīme ir pieskaitāma vai nav. Kokins kā jocīgu vērtē situāciju, kad vēlētājs it kā centies izsvītrot kandidātu, bet ar svītru nav trāpījis vārdam un uzvārdam, vai arī kad plusiņš ir ielikts ārpus rombiņa. Rīgas vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs uzskata, ka pret tik paviršu vēlēšanu zīmju aizpildīšanu risinājuma nav. Viņš gan pieminēja iespēju mainīt vēlēšanu iecirkņa instrukciju, kā arī norādīja uz nepieciešamību partijām pirms vēlēšanām skaidrot balsotājiem, kāda ir atzīmju izdarīšanas kārtība.

Pārbaudes veica vēlēšanu iecirkņu komisijas, kas katra ir suverēna savos lēmumos. Kokins arī prognozēja, ka sāga ap šo jautājumu tik ātri netiks atrisināta, ņemot vērā, ka vēl pastāv iespēja pārbaudīt vairāk nekā 100 citus Rīgas iecirkņus.

Plānots, ka CVK sēde par Kalnozola iesniegumu notiks rīt, 15.oktobrī, plkst.10, aģentūrai LETA pavēstīja Bērziņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!