Foto: F64
Ārkārtas 11.Saeimas vēlēšanas pagājušās mierīgi, salīdzinot ar iepriekšējām parlamenta vēlēšanām, sestdien pēc iecirkņu slēgšanas atzina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) vadītājs Arnis Cimdars.

Viņš sacīja, ka vislielākā aktivitāte sestdien bijusi  kurortpilsētās, kur nobalsojušo skaits pārsniedza reģistrēto iedzīvotāju skaitu - piemēram, daudzi vēlēja Saulkrastos, Carnikavā.

Cimdars arī sacīja, ka nav saņemta informācija par nopietniem pārkāpumiem, kas varētu ietekmēt vēlēšanu rezultātus. Tiesa, ir saņemti daži zvani par iespējamiem balsu pirkšanas gadījumiem, un šī informācija nodota pārbaudei tiesībsargājošajām  iestādēm. Pagaidām CVK nav ziņu, vai šīs pārbaudes ir vainagojušās ar panākumiem, sacīja CVK vadītājs.

Viņš sacīja, ka vēlēšanu dienā bijuši arī dažādi atgadījumi, piemēram, Rēzeknē kādā iecirknī, vērot vaļā seifu ar vēlēšanu aploksnēm, sabojājusies atslēga, taču vēlāk tomēr izdevies tikt pie seifa satura. Nopietnāks gadījums reģistrēts Rīgā, kur kāds iedzīvotājs atnesis uz CVK piecas vēlēšanu aploksnes, lai gan katram vēlētājam iesniedz tikai vienu aploksni. CVK nekavējoties uzdeva iecirknī veikt inventarizāciju, un konstatēts piecu aplokšņu iztrūkums. "Paldies vēlētājam, kurš iecirkņa kļūmi neizmantoja negodprātīgi," sacīja Cimdars, piebilstot, ka komisijai nav īsti skaidrs, kādā veidā šīs aploksnes varēja nonākt pie vēlētāja.

Sestdien arī paradījušās ziņas, ka Daugavpilī kādam vēlētājam izdevies nobalsot divas reizes. Cimdars gan apgalvoja, ka pēc viņam pieejamās informācijas, šim vēlētājam nav ļauts nobalsot otro reizi. Cimdars šo gadījumu nodevēja par huligānismu, kas ir sodāms. "Pēc ilgāka laika šis ir gadījums, kad vēlētāji pārbauda iecirkņu modrību," sacīja Cimdars, nosakot, ka CVK darbiniekiem ir liela atbildība, bet viņi ne vienmēr gatavi šādam provokācijām.  

CVK sacīja, ka bijušas arī sūdzības par atsevišķu vēlēšanu iecirkņu iekārtojumu, jo iedzīvotājiem ne visur bija iespēja izdarīt savu izvēli aizklāti, bet tas gan ir vairāk pārmetums pašvaldībām. Viņš norādīja, ka nākamajās - pašvaldību - vēlēšanās par to domās īpaši. Cimdaram pašam arī bijusi asa vārdu apmaiņa ar vēlētājiem, kas gribējuši balsot kopīgi. Cimdars gan norādīja, ka tomēr izvēli jāizdara katram pašam.

Kāds cits pilsonis nevēlējies spiedogu pasē, jo bija saņēmis jaunu pasi, un negribēja to smērēt.

Cimdars prognozēja, ka šogad vēlētāju aktivitāte būs zemākā nekā pirms gada 10.Saeimas vēlēšanās, kad tajās piedalījās 63% no balsstiesīgo skaita. Tomēr pat, ja šajās vēlēšanās būs nobalsojuši 56% - 57% balsstiesīgo, tas, pēc CVK vadītāja domām, nebūtu jāuztver kā aktivitātes kritumu, bet kā "sava veida svārstību", jo gatavošanās šim vēlēšanām notika ļoti īsā laikā - gan politiķiem bija maz laika, lai uzrunātu savu vēlētāju, gan arī vēlētājiem, lai izdarītu izvēli.

Uz CVK informatīvo tālruni saņemtas sūdzības, galvenokārt par divām lietām, par priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumiem.

Video: NRA.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!