Foto: F64

Lielākā daļa Saeimas frakciju drīzumā gaidāmajās Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) vadītāja vēlēšanās nolēmušas balsot par līdzšinējo tās vadītāju Arni Cimdaru, kurš šajā amatā ir kopš 1997.gada jeb jau 18 gadus, sestdien vēstīja raidījums "LNT Ziņas".

Līdz šim Saeima Cimdaru amatā ir apstiprinājusi kopumā jau sešas reizes, un partiju pārstāvju teiktais sniedz drošu pārliecību, ka viņš parlamenta atbalstu saņems arī septīto reizi.

"Es šajā situācijā novērtēju Cimdara kunga pieredzi. Varbūt novērtīsim arī tos cilvēkus, kam ir pieredze, arī paši pie sevis. Tā kā es domāju, ka "Vienotība" atbalstīs," prognozēja "Vienotības" Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa. Arī Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis teica, ka viņa pārstāvētā frakcija atbalsta Cimdaru, ko uzskata par pieredzējušu cilvēku.

Atbalsts Cimdaram ir arī opozīcijā. "Baidos, ka mums nebūs iebildumu, ka viņš arī turpinās vadīt šo iestādi," atzina "Saskaņas" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs. Arī Latvijas Reģionu apvienības pārstāvis Mārtiņš Bondars viņa darbu vērtēja pozitīvi: "To, ko esmu redzējis no Cimdara kunga darbības līdz šim, man personīgi nav nekādu iebildumu."

Partiju pārstāvju teiktais liecina, ka, iespējams, Cimdars pat varētu saņemt simtprocentīgu parlamenta atbalstu.

Viņš pats apstiprinājis, ka atkārtoti kandidēs uz CVK priekšsēdētāja krēslu. Būtiskākais uzdevums, viņaprāt, ir ieviest risinājumus, lai Saeimas vēlēšanās un referendumos varētu balsot, izmantojot arī elektroniskās identifikācijas kartes (eID).

"Pagājušā gada ekstra risinājums - manā uztverē - ir bijis labs kā vienreizējs, bet to nevajadzētu lietot kā pagaidu ilgstošo. Un otra lieta, ko saka dzīve priekšā, - ir nepieciešamība rast jaunus risinājumus, kā nobalsot cilvēkiem, kuri uzturas ārvalstīs," uzdevumus iezīmēja Cimdars.

Lai varētu balsot ar eID Saeimas vēlēšanās un referendumos, nepieciešams ieviest vēlētāju reģistru interneta režīmā, kas dotu iespēju balsošanas iecirknī tiešsaistē pārliecināties, vai pilsonis jau nobalsojis iepriekš. Cimdars uzskata, ka CVK būs vairāk laika strādāt pie šī un citiem jauninājumiem, jo līdz nākamajām vēlēšanām palikuši divi gadi, kas ir pietiekoši ilgs laika posms. Savukārt vēlēšanas internetā Latvijā, visticamāk, netiks ieviestas.

Likums nosaka, ka CVK vadītājs ir jāievēl sešu mēnešu laikā pēc katras jaunās Saeimas sanākšanas. Kandidāti CVK vadītāja amatam jāiesniedz līdz 20.februārim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!