Foto: LETA
Ikgadējā gripas epidēmija valstī joprojām nav atcelta, un nu satraukuma vilni izraisījis arī koronavīrusa "Covid-19" paveids, kas fiksēts kādai iedzīvotājai, kura 29. februārī atlidojusi ar reisu Minhene-Rīga. Latvijas Infektoloģijas centrā portālam "Delfi" uzsver: joprojām nav zināms, cik ilgi "Covid-19" spēj izdzīvot uz virsmām, tāpēc speciālisti jau teju mēnesi atgādina par personīgo higiēnu, kas vīrusu laikā jāveic divkārt rūpīgāk – biežāk jāmazgā rokas un par ļaunu nenāks arī to dezinfekcija.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, kā šajā laikā par tīrību rūpējas lielveikali. Turpinot publikāciju sēriju, aplūkojam, kā par bankomātu higiēnu rūpējas bankas. Skaidras naudas apgrozījums un arī bankomātu pakalpojumi ir ikdiena jebkuram sabiedrības loceklim, tāpēc skaidrojam, cik tie ir tīri un vai tiek veikti kādi sevišķi pasākumi to tīrības uzturēšanā tieši šobrīd.

"Swedbank" bankomātus uzkopj serviss

Ievērot personīgo higiēnu un mazgāt rokas ne tikai pēc bankomātu, bet arī skaidras naudas lietošanas rekomendē "Swedbank", kuras pārziņā ir vairāk nekā 370 bankomātu tīkls visā Latvijā.

"Swedbank" bankomātu uzkopšana ir atkarīga no vietas, kur tie atrodas, portālam "Delfi" skaidro bankas runasvīrs Jānis Krops. Vienu reizi nedēļā tīra tos aparātus, kas atrodas maģistrālo ielu malās vai ļoti apmeklētās vietās, un lielākas tīrīšanas parasti notiekot pavasaros pēc ziemas. Uzkopšanas servisu veicot kāds "Swedbank" ilggadējs sadarbības partneris.

"Ja kādam klientam šķiet, ka bankomātu nepieciešams uzkopt pirms plānotā laika, droši dodiet mums ziņu un palūgsim mūsu partneriem to izdarīt pirms regulārās apkopes," skaidro Krops, piebilstot, ka saistībā ar jauno koronavīrusa paveidu seko līdzi notikumu attīstībai, un uzņēmums ir gatavs rīkoties atbilstoši jaunākajai informācijai.

Bankas "Citadele" ierīces tīra arī inkasenti

Arī "Citadeles" bankomāti tiekot tīrīti vienu reizi nedēļā, turklāt klaviatūra un ekrāna podziņas dezinficētas ar antibakteriālo līdzekli "Epides".

"Ierīces tīra mūsu sadarbības partneri – gan inkasenti, gan speciāli tam paredzēts uzņēmums, kas nodrošina mūsu bankomātu tīrību. Bankomāts tiek tīrīts ne tikai no ārpuses, bet tam tiek veikta arī pilna apkope ar iekšējo detaļu tīrīšanu," teic "Citadele banka" pārstāve Kristīne Mennika.

Viņa arīdzan aicina klientus aktīvāk nekā līdz šim izmantot bankas pakalpojumus virtuālajā vidē: "Ņemot vērā iespējamo vīrusa izplatību, aicinām klientus dot priekšroku bezkontakta maksājumiem, nevis skaidrai naudai, kuras ceļš uz jūsu maku nav izdibināms".

"Citadele banka" savās filiālēs sola tuvākajās dienās cilvēkus nodrošināt ar roku dezinfekcijas līdzekļiem gan koplietošanas telpās, gan darbiniekiem paredzētajās.

"SEB banka" izmēž pat "smalkākās spraudziņas"

"SEB bankas" organizācijas komunikācijas vadītāja Kristīne Šonmane stāsta, ka šīs bankas bankomāti arīdzan tiekot tīrīti reizi nedēļā, un tas nodots specializēta uzņēmuma pārziņā. "Apkopē liela uzmanība tiek pievērsta ne vien bankomāta ārējai tīrībai, bet jo īpaši bankomāta ekrānam, visiem stūriem, smalkajām spraudziņām un klaviatūrai, kas nonāk lielākā saskarē ar bankomāta lietotājiem," vēsta Šonmane.

Banka cītīgi sekojot līdzi aktuālajai informācijai un un arī bankā visas darbības tiekot veiktas atbilstoši Veselības ministrijas vai citu sabiedrības veselību uzraugošo iestāžu norādījumiem.

"Ir būtiski arī pašiem saglabāt piesardzību, lai pasargātu sevi, atrodoties publiskās vietās un lietojot servisu, kas nonāk saskarē ar lielu cilvēku skaitu. Pievēršam lielu uzmanību un mudinām gan iedzīvotājus, gan savus darbiniekus ņemt vērā veselības iestāžu rekomendācijas un ievērot preventīvas darbības, lai pasargātu sevi no inficēšanas," skaidro "SEB bankā".

Cimdi rokās par skādi nenāks

Cik ilgi uz dažādām virsmām dzīvo "Covid-19"? Īsākā un patiesākā atbilde – šobrīd to neviens vēl nezina, portālam "Delfi" teic Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC).

"Tas ir jauns vīruss, tas nav pazīstams un nav arī izpētīts, tāpēc neviens nevar pateikt "Covid-19" dzīvildzi uz virsmām," teic LIC pārstāve Ilga Namniece, "neviens neminēs nekādas minūtes, jo gluži vienkārši neviens to vēl nezina," viņa skaidro. Lai gan atsevišķās ziņās publiskajā telpā, it īpaši vēstījumos, kuri ceļo sociālajos tīklos, tiek minētas konkrēts laika nogrieznis minūtēs, stundās un dienās, tās visas esot klajas spekulācijas, kurām ticēt nevajag, uzver Namniece.

Namniece arīdzan norāda, ka gripas epidēmija Latvijā norit joprojām, un, parādoties jaunajam "Covid-19", piesardzības pasākumi paliek tie paši: pastiprināta personīgā higiēna un cenšanās neapdraudēt citus – kā darbā, tā arī sabiedriskajā transportā un lietojot bankomātus.

Infektoloģijas centrā cer uz sabiedrības līdzatbildību. "Mēs pieņemam, ka cilvēkiem [vīrusu laikā – red.] vajadzētu būt piesardzīgākiem un atbildīgākiem. Vienkārši neapdraudi citus," saka Namniece, piebilstot, ka nevajag gaidīt "lai mums izraksta priekšā, kā rīkoties", vislabāk pašiem veikt tīrības pasākumus.

LIC pārstāve arī norāda, ka cimdu lietošana cilvēku drošībai tik tiešām varētu palīdzēt nesaslimt. "Arī lietojot bankomātus, cimdi principā varētu pasargāt," nobeidz Namniece.

Infektoloģijas centrā arīdzan iesaka sekot līdzi Slimību profilakses un kontroles centra informācijai, kas tiek aktualizēta katru dienu un sekojot līdzi "Covid'-19" iespējamai izplatībai Latvijā.

"Delfi" jau vēstīja, ka šonedēļ "Covid-19" tests izrādījies pozitīvs kādai Latvijas pilsonei, kura inficējusies Milānā, Itālijā, un ar avioreisu no Minhenes ielidoja Rīgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!