Foto: Shutterstock

Cīņā ar Covid-19 pandēmiju šobrīd viens no galvenajiem atslēgas vārdiem ir medicīnas personāla resursi, piektdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" uzsvēra Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) ārstniecības direktors un ķirurģijas galvenais speciālists Haralds Plaudis.

Viņš norādīja, ka Covid-19 saslimšana šobrīd ir "starmešu gaismā", bet citas slimības arī nav atceltas. Plaudis uzsvēra, ka šobrīd veselības aprūpes sistēma ar situāciju tiek galā, jo "ir plāns, pie kura turamies".

Plaudis skaidroja, ka slimnīca darbojas pēc scenārija, ka daži pakalpojumi tiek ierobežoti vai nesniegti tādā apjomā kā ikdienā. Par to slimnīca informēja jau iepriekš.

Saslimstības izplatībai pieaugot, palielinās arī stacionēto pacientu īpatsvars, kas nozīmē, ka slimnīcā ir jāpārvirza personāls, kas ietekmē citu pakalpojumu sniegšanu, atzīmēja Plaudis.

Plaudis aicināja sabiedrības locekļus ievērot noteiktos drošības pasākumus – distancēties, mazgāt rokas, lietot maskas, jo "vīrusu ar cerībām, ka pienāks brīdis un tas viss atkāpsies, mēs neuzvarēsim". Viņš uzsvēra, ka ir jāpieņem jaunā realitāte, ka vīruss būs samērā ilgi un tas, kā to pārvarēsim, ir atkarīgs no katra personīgi.

Plaudis atklāja, ka ceturtdien RAKUS ārstējās 167 Covid-19 pacienti, no kuriem 11 intensīvās terapijas nodaļā, bet trim vajadzīga mākslīgā plaušu ventilācija. Plaudis norādīja, ka arī RAKUS ir darbinieki, kas sasirguši ar Covid-19, tomēr lielākoties inficēšanās notikusi ārpus darba. Pēc viņa teiktā, katru dienu pietiekoši liels skaits cilvēku atgriežas atpakaļ darbā.

Jau ziņots, ka divās pēdējās dienās Latvijā reģistrēti līdz šim lielākie saslimšanas gadījumu skaiti vienā diennaktī. Ceturtdien, pēc veiktiem 6833 testiem, reģistrēti 533 saslimšanas gadījumi ar Covid-19.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!