Foto: LETA
Jautājums par draudošo vērienīgo studiju budžeta vietu samazinājumu tuvākajā laikā tiks atrisināts, bet studentiem nav pamata uztraukties, jo budžeta vietas tiks nodrošinātas, intervijā LNT solīja premjers Māris Kučinskis (ZZS).

"Esmu pilnīgi pārliecināts, ka valdība atradīs naudu studiju budžeta vietu skaita saglabāšanai. Nauda būs," sacīja premjers.

Tāpat intervijas laikā Kučinskis norādīja, ka pašlaik nav pamata runāt par nozares ministra Kārļa Šadurska (V) demisiju.


Ziņots, ka otrdien valdības sēdes laikā Šadurskis norādīja, ka papildu finansējums augstskolu pedagogu atalgojuma pieaugumam nav sniegts, bet šobrīd vienīgais resurss, kur to varētu rast, ir studiju budžetu vietu finansējums. Latvijas studentu apvienība (LSA) aprēķinājusi, ka nākamo trīs gadu laikā apdraudētas ir 5457 budžeta vietas.

Lai nodrošinātu augstskolu pedagogu atalgojuma pieaugumu saskaņā ar valdībā apstiprinātajiem pedagogu darba samaksas noteikumiem un vienlaikus saglabātu valsts budžeta finansēto studiju vietu skaitu esošajā līmenī, 2017. gadā papildus nepieciešami 5 miljoni eiro, 2018. gadā – 3,67 miljoni, bet 2019. gadā – 7,36 miljoni.

Pēc otrdienas sēdes, kurā jautājums par budžeta vietām tika atlikts, LSA vadītāja Maira Belova portālam "Delfi" apstiprināja, ka nākamo divu nedēļu laikā gaidāms studentu protesta gājiens, kura laikā ielās izies tūkstošiem studentu.

Sēdes laikā Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība norādīja, ka, ja ielās ies studenti, tad, visticamāk, tiem pievienosies arī mācībspēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!