Foto: LETA
Latvijas Universitātes (LU) interneta mājaslapā publicētā, kā arī citiem masu medijiem izplatītā ziņa par trauksmes cēlāja ziņojumu par LU rektora amata kandidāta promocijas darba atbilstību akadēmiskās ētikas un kvalitātes kritērijiem, ir Trauksmes celšanas likuma pārkāpums un rada prettiesisku kaitējumu Gundara Bērziņa reputācijai, otrdien paziņojumā presei norāda LU Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes Mārketinga un komunikācijas vadītāja Evija Ansonska.

Trauksmes celšanas likuma 12. pants aizliedz izpaust informāciju, kas atklāj tās fiziskās vai juridiskās personas identitāti, par kuru ziņojis trauksmes cēlējs. Normas jēga ir aizsargāt personas no nepamatotu ziņu izplatīšanas un apmelošanas, teikts paziņojumā.

"Pilnībā noraidot jebkādus pārmetumus par akadēmiskās ētikas un kvalitātes kritēriju neievērošanu, vēlos uzsvērt, ka šādas ziņas bezprecedenta publicēšana masu medijos dažas dienas pirms LU rektora vēlēšanām ļauj nojaust tās publicēšanas patiesos iemeslus un izgaismo nomelnošanas paņēmienus, kādi tiek izmantoti LU rektora priekšvēlēšanu laikā. Man ir kauns, ka manas Alma mater pašreizējā vadībā ir cilvēki, kas savu savtīgo interešu vārdā ir gatavi publiski apmelot ne tikai mani, bet arī apkauno visu LU saimi," uzsvēris Gundars Bērziņš.

Paziņojumā norādīts, ka LU vadība pārkāpusi arī Trauksmes celšanas likuma prasību, kas paredz veikt kompetentu saņemtā ziņojuma atbilstības un pēc būtības izvērtējumu.

Tā vietā, vēl pirms speciālās komisijas izveides un anonīmā ziņojuma izvērtēšanas, LU vadība ir publiskojusi ziņu par tā saņemšanu.

LU rektora amata kandidāts Bērziņš ir vērsies pie LU vadības ar prasību nekavējoties atsaukt izplatīto ziņu un publiski viņam atvainoties.

Bērziņš plāno vērsties arī LU Akadēmiskās ētikas komisijā un patur tiesības vērsties arī tiesā par goda un cieņas aizskārumu, teikts paziņojumā.

Jau ziņots, ka, LU pirmdien pavēstīja, ka, atbilstoši Trauksmes celšanas likumam, saņēmusi trauksmes cēlāja ziņojumu par universitātes Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes dekāna, profesora Bērziņa promocijas darba atbilstību akadēmiskās ētikas un kvalitātes kritērijiem.

LU norādīja, ka šāda informācija liek augstskolai ļoti nopietni reaģēt, lai pārbaudītu gan ziņojumā minētos faktus, gan paša promocijas darba un promocijas procesa kvalitāti. Universitāte šo gadījumu nodevusi izvērtēšanai neatkarīgām koleģiālām institūcijām, un pēc to atzinumu saņemšanas lems par turpmāko rīcību.

Bērziņš ir viens no diviem kandidātiem šonedēļ, 24. maijā, gaidāmajās LU rektora vēlēšanās, konkurējot uz šo amatu ar pašreizējo augstskolas vadītāju Indriķi Muižnieku.

Otrdien, 21. maijā, pulksten 15 paredzētas abu rektora amata kandidātu debates, ko būs iespējams tiešraidē vērot arī portālā "Delfi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!