Foto: Reuters/Scanpix

Saeima ceturtdien pirmajā lasījumā atbalstīja Gaisa kuģu pasažieru datu apstrādes likumprojektu, kas paredz pasažieru datu reģistra veidošanu, lai nodrošinātu terorisma un starptautiskās organizētās noziedzības novēršanu.

Par likumprojektu balsoja 83 deputāti. Lēmums tika pieņemts bez diskusijām.

Reģistra mērķis būs nodrošināt pasažieru datu apstrādi, lai novērstu valsts drošības un sabiedriskās kārtības apdraudējumus, kā arī palīdzētu apkarot smagus un sevišķi smagus noziegumus, iepriekš portālu "Delfi" informēja Iekšlietu ministrija.

Likumprojekts ir izstrādāts, par pamatu ņemot Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvu par pasažieru datu reģistra datu izmantošanu teroristu nodarījumu un smagu noziegumu novēršanai, atklāšanai, izmeklēšanai un saukšanai pie atbildības.

Datos var tikt ietverta dažāda veida informācija, piemēram, gaisa pārvadājuma datumi un maršruts, biļešu informācija, kontaktinformācija, piemēram, adrese un telefona numuri, ceļojumu aģentūras nosaukums, informācija par maksājumu, sēdvietas numurs un informācija par bagāžu.

Likumprojekts arī paredz, ka ar prokurora piekrišanu tiesības saņemt pasažieru datus no reģistra būs Valsts policijai, Valsts robežsardzei, Militārajai policijai, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam un citām iestādēm, ja ir pamats uzskatīt, ka pieprasītie pasažieru dati var palīdzēt novērst vai atklāt noziegumu, nodrošināt nozieguma pierādījumu avotu noskaidrošanu, vai novērst valsts drošības, sabiedriskās kārtības un drošības apdraudējumu.

Pasažieru datu apstrādes uzraudzība ietilps Datu valsts inspekcijas kompetencē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!