Vairāku valsts programmā cilvēku tirdzniecības novēršanai paredzēto uzdevumu izpilde praktiski nav iespējama, jo valdība šī gada budžetā nav iekļāvusi nepieciešamos līdzekļus 180 000 latu apmērā, liecina šodien Ministru kabinetā atklātais informatīvais ziņojums “Par Valsts programmas cilvēku tirdzniecības novēršanai 2004.-2008.gadam īstenošanas gaitu”.
Saskaņā ar ziņojumu programmas izpildē iesaistītās ministrijas ir saskārušās ar vairākām problēmām.

Ministrija norāda, ka tiesībsargājošo iestāžu darbības jomā nozīmīgs sasniegums ir Valsts policijas nodaļas cīņai ar cilvēku tirdzniecību paplašināšana. Diemžēl šogad nebūs iespējams īstenot programmā paredzēto Nepilngadīgo lietu inspekcijas dienesta paplašināšanu, jo šim nolūkam budžetā netika paredzēti nepieciešamie līdzekļi - 180 000 latu. Iekšlietu ministrija pašlaik aktīvi meklē citus finansējuma avotus šī uzdevuma īstenošanai, kā arī iesniegs nepieciešamā finansējuma pieprasījumu 2005.gada budžeta grozījumos.

Vienlaikus kopumā programmas realizēšanai 2005.gadā nepieciešami 222 572 latu, kam saskaņā ar programmu bija jābūt paredzētam budžetā.

Labklājības, Iekšlietu un Izglītības un zinātnes ministrijas bija iekļāvušas minēto finansējumu 2005.gada budžeta pieprasījumā, tomēr apstiprinātajos mērķa griestos šie pasākumi netika iekļauti. Līdz ar to vairāki Valsts programmā noteiktie uzdevumi nav izpildīti, norāda Iekšlietu ministrija, kas iesniedza informatīvo ziņojumu. Arī turpmākajos gados nepieciešamais finansējums jāizskata kopā ar visu ministriju vidējā termiņa budžeta prioritāšu pieteikumiem.

Iekšlietu ministrija (IeM) arī norāda, ka programmas realizācija 2004.gadā praktiski bija iespējama, pateicoties ASV valdības sniegtajam finansiālajam atbalstam vairāk nekā 200 000 dolāru apjomā. Minētā finansiālā palīdzība tika apgūta dažādu projektu ietvaros sadarbībā ar Latvijas sabiedriskajām organizācijām - resursu centru sievietēm “Marta”, Latvijas Jaunatnes veselības centra padomi, Tiesnešu mācību centru, kā arī starptautiskām organizācijām - Starptautisko Migrācijas organizāciju, Starptautisko organizāciju pusaudžiem.

Projektu ietvaros tika veidotas reģionālās cilvēku tirdzniecības novēršanas darba grupas Rīgā, Liepājā un Daugavpilī, kā arī pilnveidots preventīvais un rehabilitācijas darbs cilvēku tirdzniecības novēršanai, sniegta apmācība tiesībsargājošo iestāžu darbiniekiem, sociālajiem darbiniekiem, skolotājiem, prokuroriem un tiesnešiem par cilvēku tirdzniecību.

Valsts programmas izpildē iesaistītās institūcijas uzskata, ka cilvēku tirdzniecība ir nopietna un aktuāla problēma, kurai būtu jāpievērš lielāka uzmanība un jāpiešķir attiecīgs finansējums, saskaņā ar Valsts programmu iekļaujot to šī gada budžeta grozījumos.

Ministrija arī norādījusi, ka ņemot vērā esošo situāciju, pērn Valsts programmas realizēšanā praktiski vienīgo ieguldījumu ir devušas sabiedriskās organizācijas, sniedzot atbalstu cilvēku tirdzniecības upuriem rehabilitācijas un integrācijas sabiedrībā jomā.

Vienlaikus IeM arī uzsver, ka 2004.gadā, salīdzinot ar 2003.gadu, dubultojies par cilvēku tirdzniecību un personu nosūtīšanu seksuālai izmantošanai uz ārzemēm ierosināto lietu skaits - no 15 krimināllietām 2003.gadā uz 30 pērn. Tas skaidrojams gan ar policijas darbinieku profesionālo izaugsmi, gan tehniskā nodrošinājuma uzlabošanos, gan arī ar cietušo un sabiedrības atbalstu krimināllietu izmeklēšanā.

No 2002.gada līdz šī gada sākumam tiesās ir nonākušas 13 krimināllietas, kurās notiesājoši spriedumi piespriesti 20 personām.

Par būtisku sasniegumu tiesībaizsardzības institūcijas uzskata, ka Latvijā būtiski samazinājusies bērnu tirdzniecība - pērnajā gadā nav konstatēts neviens gadījums, ko varētu atzīt par tā saukto seksa tūrismu.

Preventīvo pasākumu rezultātā samazinājusies nepilngadīgo nosūtīšana uz ārvalstīm un 2004.gadā ir reģistrētas tikai divas 17 gadus vecas cietušās personas. Tāpat būtiski samazinājusies sieviešu tirdzniecība Palermo konvencijas izpratnē - nav vardarbības, viltus un draudu pazīmes, par ko liecina fakts, ka pagājušajā gadā cilvēku tirdzniecības upuriem nav bijis nepieciešams piemērot liecinieku aizsardzības programmu.

Pašreizējās tendences ministrija raksturo ar noziedznieku un upuru vienošanos, balstoties uz savstarpējā izdevīguma principiem, vai arī sievietes pašas bez starpniekiem dodas uz ārvalstīm, kur nodarbojas ar seksuālu pakalpojumu sniegšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!