Foto: F64

Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD) iesaistījies starptautiskā Eiropas Savienības (ES) finansētā projektā par invazīvo svešzemju sugu negatīvās ietekmes mazināšanu aizsargājamās teritorijās Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas pārrobežu reģionā, kas tostarp šajās valstīs paredz iznīcināt Sosnovska latvāņus, informēja dienesta sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Ūdre.

Viņa atzīmēja, ka šogad 12. februārī Baltkrievijas Nacionālās zinātņu akadēmijas zinātniskais un praktiskais centrs par bioloģiskajiem resursiem un Lietuvas iekšlietu ministrs noslēdza vienošanos par Eiropas finansētā projekta "Integrētā pārvaldība un pasākumu kopums, lai mazinātu invazīvo svešzemju sugu negatīvo ietekmi aizsargājamās teritorijās pārrobežu reģionā" īstenošanu.

VAAD projektā attīstīs valsts monitoringa un kontroles sistēmas vides pārvaldības veicināšanā, pirmo reizi izstrādājot inovatīvu monitoringa un uzraudzības metodiku invazīvajā sugām, izmantojot dronus un izstrādājot aplikāciju, kā arī praktiski kartēs Sosnovska latvāņa izplatību 520 hektāru platībā, publiskos datus, iesaistīsies citu partneru aktivitātēs un ierobežošanas plānošanā 13 aizsargājamām teritorijām.

Tāpat VAAD Latvijā sniegs datus un nodrošinās sabiedrības līdzdalību, informējot par ierobežošanas pasākumiem, kā arī sniegs analītisku ziņojumu un rekomendācijas metodikai, tādējādi dodot iespēju citiem partneriem izmantot gūto pieredzi un zināšanas. Arī citās valstīs notiks invazīvo sugu izpēte un monitorings, kā arī ierobežošanas plānošana un veikšana, praktiski iznīcinot Sosnovska latvāni. Latvijā tas tiks darīts Teiču rezervātā.

Projektā iesaistījušies kopumā septiņi partneri - Baltkrievijas Nacionālās zinātņu akadēmijas zinātniskais un praktiskais centrs par bioloģiskajiem resursiem, Daugavpils Universitāte, vides pārvaldītāji no Nacionālā parka "Braslavskije ozjora", Dabas aizsardzības pārvalde, Aukštaitijas Nacionālais parks un Labanoras reģionālais parks, Dabas koncertzāle un VAAD.

Visi partneri veiks plašu sabiedrības informēšanu veidos, kas ieinteresēs sabiedrību, izmantojot spēles un infografikas, kā arī unikālā pasākumā - Dabas koncertzālē par latvāņiem. Projekta mērķis ir vienlaicīgi septiņiem iesaistītajiem partneriem rast iespēju vienam no otra mācīties, praktiski iesaistīties kopīgo invazīvo sugu problēmas risināšanā, izmantojot dažādu pasākumu kopumu, kas tādējādi mazinās invazīvo svešzemju sugu negatīvo ietekmi pierobežas aizsargājamās teritorijās.

Plānots, ka projekta īstenošanas rezultātā uzlabosies pārvaldības kvalitāte un būs iespēja nodrošināt kopīgu sabiedrisko labumu un risināt līdzīgas problēmas, ieviešot pozitīvas pārmaiņas sistēmās, procedūrās un iekšējā kārtībā invazīvo sugu pārvaldībā, paaugstinot prasmes un kvalitātes iesaistītajiem un sabiedrībai.

Kopējās projekta izmaksas 560 390 eiro, no kuriem 90% jeb 504 351 eiro veido Eiropas Kaimiņattiecību instrumenta finansējums, 10% projekta partneru līdzfinansējums. Tostarp VAAD plānotais finansējums deleģēto darbību īstenošanai ir 166 187 eiro, tajā skaitā 149 568 eiro veido Eiropas Kaimiņattiecību instrumenta finansējums un 16 618 eiro - Latvijas valsts finansējums.

Projektu plānots īstenot 24 mēnešu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!