Irākas kurda Hasama Ali Dauda advokāts gatavojas vērsties tiesā, lai cīnītos pret Latvijas lēmumu dažas dienas pirms kara Irākā sākuma izraidīt kurdu no Latvijas. Advokāts Edgars Endzelis sacīja, ka mēneša laikā centīsies šo situāciju atrisināt sarunu ceļā, bet, ja tas neizdosies, iesniegs prasību tiesā.
"Ļoti žēl, ja šī problēma būs jārisina ar tiesas palīdzību, jo pietiktu ar nelielu atbildīgo ierēdņu izpratni," sacīja Endzelis.

Viņš norādīja, ka radusies problēma ir formāla, un uzsvēra, ka pēdējā atbilde, ko saņēmis no Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes, liecina formālu pieeju. "Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde mums sniedza kurda izraidīšanas pamatojumu - kurdam nav tiesību uzturēties Latvijā, jo tā atzinušas kompetentas iestādes," klāstīja advokāts.

Hasams Ali Dauds Latvijā nelegāli iekļuvis pirms pieciem gadiem, bēgot no Sadama Huseina režīma. Divas nedēļas pirms bumbošanas sākuma Irākā Latvija nolēmusi deportēt vīrieti, jo viņa palikšanai valstī nav likumīga pamata.

Šobrīd no patvēruma meklētāju centra Muceniekos, kur viņš mitinājies pēdējos trīs gadus, vīrietis pārvietots uz slēgta tipa iestādi - nelegālo imigrantu pagaidu uzturēšanās nometni Olainē. Muceniekos palikusi viņa civilsieva latviete un deviņus mēnešus vecais dēls.

Hasams Latvijā nonācis pavisam nejauši, jo ceļa mērķis bijis kāda no Skandināvijas valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!