Piektdien bijušais premjers, savienības "Latvijas ceļš" politiķis Valdis Birkavs ievēlēts par datorprogrammu autortiesību aizsardzības organizācijas "Business Software Alliance" (BSA) Latvijas komitejas valdes priekšsēdētāju.
Birkavs kā atbilstošākais BSA Latvijas struktūras vadītāja amatam izvēlēts starp 12 pretendentiem šim amatam.

Kā žurnālistus informēja BSA izpilddirektore Niluta Marcinkus, pieņemts lēmums par BSA valdes sastāva paplašināšanu - līdzšinējo trīs cilvēku vietā BSA Latvijas komitejas darbu vadīs valde piecu cilvēku sastāvā. Bez Birkava valdē arī darbosies "Elko Latvia" vadītājs Guntis Tomsons, "Datorprogrammu apgāda" prezidents Juris Vilders, SIA "Tilde" direktors Uldis Dzenis, kā arī "Microlink" pārstāvis Jānis Rancāns.

Preses konferencē Birkavs atzina, ka savā darbībā BSA ir izvirzījis ambiciozus mērķus - Latvija pasaulē ir jāpazīst kā paraugvalsts licencētu datorprogrammu lietošanā. "Latvija var kļūt par paraugvalsti. Jābūt ambicioziem mērķiem," sacīja jaunais BSA Latvijas organizācijas vadītājs.

Kā galvenais uzdevums noteikts likumdošanas sakārtošana, tādas situācijas sasniegšana, kad valsts un pašvaldību institūcijās un valsts uzņēmumos nelieto pirātiskas datorprogrammas. Paralēli tam tiks risināti citi uzdevumi - darbs ar Latvijas biznesa struktūrām, kā arī darbs ar sabiedrību, lai ikviens saprastu, ka nelegālu datorprogrammu izmantošana ir zagšana.

Birkavs informēja, ka šobrīd datorpirātisma līmenis Latvijā ir 59%. Tikai 25% Latvijas organizāciju - institūciju un uzņēmumu - pilnībā izmanto legālas programmas, 40% - daļēji strādā ar legālu programmatūru, bet 35% izmanto tikai nelegālus produktus. "Šī proporcija jāmaina par labu pirmajam ciparam," sacīja jaunais BSA pārstāvniecības vadītājs.

Latvijā datorpirātisms ir nedaudz augstākā līmenī nekā pārējās Baltijas valstīs, kā arī stipri augstākā līmenī nekā attīstītākajās pasaules valstīs. Kā atzina Birkavs, pasaulē pašlaik ir vērojama tendence atkal pieaugt datorpirātisma līmenim.

Kā sacīja Birkavs, viņš lielas cerības saista ar jauno Einara Repšes valdību. BSA Latvijas komitejas vadītājs norādīja, ka pilnībā legālu programmatūru izmanto gan Latvijas Banka, kuras prezidents iepriekš bija Repše, gan Uzņēmumu reģistrs, kuru iepriekš vadīja iekšlietu ministrs Māris Gulbis.

"Lieku lielas cerības uz jauno Ministru prezidentu, ka viņš vēlēsies tieši tādu pašu kārtību ieviest visā valsts pārvaldē," sacīja BSA Latvijas struktūras vadītājs.

Septembrī BSA Latvijas komiteja sniegusi priekšlikumus likumdošanas izmaiņām, lai veicinātu datorpirātisma apkarošanu, iepriekšējai Andra Bērziņa valdībai, tomēr šo jautājumu virzība nav sekmējusies. Kā pieļāva Birkavs, jaunais Ministru kabinets izpratīs jautājuma nozīmīgumu un izdosies panākt nepieciešamās izmaiņas likumos, arī strādājot ar Saeimas komisijām.

BSA Latvijas komitejas valdes priekšsēdētājs iecerējis doties pie jaunās valdības un prasīt, vai tiktu reaģēts uz to, ka ierēdņi brauktu ar zagtām automašīnām. "Kāpēc nereaģē, ja strādā ar zagtām datorprogrammām," retoriski vaicāja Birkavs.

Birkavs atzina, ka viens no iemesliem, kādēļ viņa kandidatūra atzīta par piemērotāko BSA Latvijas komitejas valdes priekšsēdētāja amatam, ir viņa zināšanas par valsts pārvaldi. BSA Latvijas komitejas kā sabiedriskas organizācijas iespējas ir mazākas nekā "politiķim, lai arī bijušajam", skaidroja valdes priekšsēdētājs.

Kā atzina BSA Latvijas komitejas valdes priekšsēdētājs, līdz šim BSA ir paveikusi ļoti daudz cīņā ar nelegālu datorprogrammu izmantošanu Latvijā, samazinot datorpirātisma līmeni no 77% līdz 59%.

Birkavs pauda apņēmību panākt legālu datorprogrammu lietošanu gan valsts pārvaldē, gan biznesa struktūrās, starptautiskās likumdošanas intelektuālā īpašuma aizsardzības jomā efektīvu iestrādāšanu nacionālajā likumdošanā, piemēram, par civiltiesiskajām pārbaudēm, kā arī šo normu izmantošanas sākšanu, kā arī izglītot sabiedrību par minētajiem jautājumiem.

Kā solīja Birkavs, "roku dzelži" ikvienam nelegālu datorprogrammu izmantotājam likti netiks, uzņēmēju pievēršanai legālu programmu lietošanai tiks izmantoti izlīguma līgumi. Jaunais BSA Latvijas komitejas valdes priekšsēdētājs arī pauda apņēmību panākt, lai katra uzņēmuma gada pārskatā vai audita ziņojumā būtu jāiekļauj ziņas par tajā izmantoto legālo vai nelegālo programmatūru.

BSA turpinās reidus, savukārt novembrī tiks izsludināta akcija, kuras saturs vēl netiek atklāts. Kā atzina Birkavs, viņam ir daudz ideju šajā jomā, tās tiks izsijātas. Jaunais BSA Latvijas komitejas valdes priekšsēdētājs turpina iepazīties ar datorprirātisma apkarošanas jautājumiem, un novembra beigās plānota nākamā BSA Latvijas komitejas vadības sanāksme, lai lemtu jau par konkrētiem pasākumiem cīņā ar datorpirātismu.

BSA Latvijas komitejas vadītāja amata pretendentiem tika izvirzīti vairāki kritēriji, tai skaitā juridiskā izglītība, intelektuālā īpašuma jautājumu pārzināšana, valsts pārvaldes darbības pārzināšana, starptautiskie kontakti.

Birkavs ir savienības "Latvijas ceļš" biedrs, partijas valdes loceklis, juridisko zinātņu doktors, bijušais Saeimas deputāts, premjers, tieslietu un ārlietu ministrs, Latvijas Universitātes pasniedzējs.

BSA Latvijas struktūras vadītājs šobrīd darbojas arī citās nevalstiskajās organizācijās - Latvijas Juristu biedrībā, Latvijas Ārpolitikas biedrībā, Liberālajā internacionālē, Starptautiskās juristu komisijas Latvijas sekcijā u.c.

BSA ir bezpeļņas organizācija, kas dibināta ASV 1988.gadā, lai cīnītos pret datorprogrammu nelegālu kopēšanu un izplatīšanu.

Sabiedriskā organizācija BSA Latvijas komiteja ir dibināta 2001.gada 17.janvārī. Tās dibinātāji ir vairākas Latvijas informācijas tehnoloģiju kompānijas, tai skaitā "Tilde", "Microlink", "TVG", "GNT Latvia", "ELKO Latvija", "Tech Data Latvia" u.c. - kopumā 11 kompānijas.

BSA aizstāv tādu programmatūras ražotāju intereses kā "Adobe", "Macromedia", "Corel", "Microsoft", "Symantec", "Visio" u.c.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!