Ciparu virszemes televīzijas signāls, ar kuru pārraida bezmaksas nacionālos kanālus, pārklāj 99,6% Latvijas teritorijas, taču par signāla kvalitatīvu uztveršanu jārūpējas televīzijas skatītājam, paudusi Latvijas Valsts radio un televīzijas centra (LVTRC) sabiedrisko attiecību vadītāja Ieva Līne.

Līne paskaidroja, ka ciparu pārraižu uztveršanai bez dekodera ir vajadzīga antena, "kas uztver visu decimetru viļņu diapazonu". Viņa norādīja, ka ne visas agrāk uzstādītās tā sauktās decimetru antenas uztverot pilnu diapazonu, sevišķi ne pašas augstākās frekvences, kurās darbojas daži ciparu kanāli.

Līne arī uzsvēra, ka LVRTC uzdevums nodrošināt 99% pārklājumu esot balstīts uz mērījumiem 10 metru augstumā, tas ir, ka 99% valsts teritorijas ciparu signāls ir kvalitatīvi uztverams ar mēraparātu šādā augstumā. Ciparu signālu parasti varot uztvert ar istabas vai jumta antenu vietās, kas atrodas tuvu raidītājam, taču uz raidītāja pārklājuma robežas signāla uztveršanai vajadzīga 10 metru augsta antena. Tas nedaudz varētu būt vajadzīgs atsevišķās vietās, pieļāva Līne.

Tā Līne komentēja raidorganizācijas "TV3" programmā "Nekā personīga" svētdien demonstrēto sižetu, kur rādīja, ka ciparu virszemes televīzija neesot uztverama kādās mājās Bauskā, lai gan tas pats ciparu dekoders darbojās netālā vietā.

Par ciparu virszemes televīzijas projektu atbildīgā "Lattelecom" sabiedrisko attiecību konsultantu "Komunikāciju aģentūras" projektu direktore Linda Štokmane arī apstiprināja, ka LVTRC signāls pārklājot 99,6 % valsts teritorijas, un pieļāva, ka "TV3" sižetā iesaistītie cilvēki, iespējams, nemākulīgi rīkojušies ar dekoderi, kuru dažkārt vajagot "pārlādēt", lai tas jaunā vietā pareizi darbotos. Tomēr "TV3" sižetā intervētais vietējais "televīzijas speciālists" teica, ka ciparu signāls neesot uztverams vairākās vietās upes krastu tuvumā, tātad, iespējams, vienā no pilsētas zemākajiem punktiem.

"Nekā personīgi" sižetā arī tika norādīts, ka maksimāli lielu antenu (10 metru augstums gan netika minēts) var uzstādīt tikai uz attiecīgi stipra jumta un, iespējams, ar nostiprinošiem kabeļiem - līdzīgiem tiem, kurus izmanto profesionāliem sakaru mastiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!