Foto: LETA

Lai ierobežotu Covid-19 izplatību un atvieglotu darbu Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) un slimnīcu ārstiem, valdībai nepieciešams steidzami pieņemt lēmumus, kas ierobežotu gan vakcinēto, gan nevakcinēto cilvēku kontaktēšanos par vismaz 40 līdz 60%, raidījumā "900 sekundes" atklāja NMPD vadītāja Liene Cipule.

Viņa vairākkārt uzsvēra, ka esošajā situācijā mediķiem paliek arvien grūtāk nodrošināt Satversmē noteiktās tiesības uz veselību un dzīvību. NMPD trešdien, visticamākais, atkārtoti aicinās Veselības ministriju (VM) izsludināt ārkārtējo situāciju medicīnas nozarē, sacīja Cipule.

"Iepriekšējā vakarā dienests saskārās ar izteiktu vietu trūkumu Rīgas reģiona slimnīcās, tostarp Ogrē, Jūrmalā un Tukumā nebija brīvu vietu. Praksē tas nozīmē, ka nav kur aizvest pacientu un nakts laikā veidojas rindas pie slimnīcām, bet NMPD brigādes nevar atgriezties uz līnijas, tamdēļ nav ko sūtīt izsaukumos," norādīja Cipule.

Skaidrojot ārkārtējās situācijas nepieciešamību, mediķe atzīmēja, ka tā arī būtu signāls sabiedrībai, jo pārslodzes režīmā strādā ne tikai NMPD un slimnīcu mediķi, bet arī laboratorijas un ģimenes ārstu prakses.

"Šādā režīmā neatzīt sabiedrībai, ka ir problēmas nodrošināt aprūpi, nebūtu korekti," atzīmēja NMPD vadītāja.

Komentējot Ministru kabineta rīcību, vadot krīzes situāciju, Cipule bija kritiska, sakot, ka iepriekšējās situācijās valdība spējusi labāk koncentrēties uz krīzes risinājumiem.

"Šobrīd ir jādod skaidri signāli politiķiem. Ja tiks pieņemti vājāki ierobežojumi, tad pēc divām nedēļām var nākties pieņemt vēl stingrākus ierobežojumus. Ja tas netiks izdarīts, tad Satversmē noteiktās tiesības nevarēs garantēt," uzsvēra Cipule.

Viņa atzīmēja, ka politiķiem ir nepieciešams uzņemties atbildību, proti, NMPD vadītāja skaidroja, ka, nepieņemot ierobežojumus, atbildība par Covid-19 ierobežošanu tiek uzlikta uz iedzīvotāju pleciem.

Cipule arī atzina, ka mediķi, kuri vakcīnu pret Covid-19 saņēma šī gada sākumā, sākuši saslimt ar Covid-19, taču slimības gaita parasti ir mierīga.

NMPD vadītāja arī uzsvēra, ka tuvākā laikā pacienti izjutīs, ka notiek pacientu šķirošana, jo mediķiem nepieciešams koncentrēties uz izsaukumiem, kuros jāglābj dzīvības, tamdēļ vairāk izsaucēju tiks novirzīti pie ģimenes ārstiem vai tiks aicināti paši doties uz ārstniecības iestādēm, kur mediķe gan piebilda, ka var nākties gaidīt krietni ilgāk, nekā iepriekš.

Proti, ja agrāk uzgaidīšanas telpā vajadzēja gaidīt līdz sešām stundām, tad tagad var nākties tur uzkavēties pat 48 stundas.

"Šis ir valsts drošības jautājums, kad nevaram nodrošināt Satversmē noteiktās tiesības. Būtu efektīvi ieviest lokdaunu, taču visi saprot, ka to ir grūti realizēt, bet ierobežojumi būtu jāattiecina gan uz vakcinētajiem, gan nevakcinētajiem," rezumēja Cipule.

Jau vēstīts, ka pirmdien Latvijā ar Covid-19 inficējās 1010 cilvēki, bet 14 inficētie cilvēki nomira.

Savukārt valdība otrdien nespēja vienoties par ierobežojumu ieviešanu, tamdēļ jautājums tiks skatīts ceturtdien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!