Foto: LETA

Izmantojot Saeimā ceturtdien atbalstīto iespēju organizēt kopīgus triju Baltijas valstu iepirkumus veselības jomā, Orientējoši pirmais kopīgais iepirkums varētu tikt īstenots jau šogad, iegādājoties vakcīnas 2013.gadam, prognozē veselības ministre Ingrīda Circene (V).

"Veiktie grozījumi Publisko iepirkumu likumā, kas ļauj centralizēti kopā ar citām valstīm iepirkt medikamentus un medicīnas preces, paver labas iespējas finansiāli izdevīgāku iepirkumu organizēšanā," atzīst Circene. Viņa uzskata, ka tas ir veids kā mazināt "vienu no tradicionālajiem šķēršļiem zemākas cenas iegūšanai – mazo tirgus apjomu". "Tāpat tiek radīta lielāka konkurence potenciālo piegādātāju vidū, kas rezultēsies ar valstij izdevīgākiem piedāvājumiem," uzsver ministre.

Pēc izmaiņām Publisko iepirkumu likumā Baltijas valstu vienošanos par kopīgu iepirkumu veikšanu veselības jomā, pie kā ir strādāts vairāk kā gadu, varēs apstiprināt Ministru kabinetā. Starpvalstu līgumu saskaņošanas process šobrīd ir noslēguma stadijā un pēc līguma apstiprināšanas valdībā varēs rīkot kopīgus iepirkumus, informē Veselības ministrija.

Jau ziņots, ka 2010.gada rudenī Baltijas valstu premjerministru sanāksmē tika nolemts izveidot Veselības jautājumu darba grupu, kurā ir pārstāvētas Latvijas, Lietuvas un Igaunijas intereses veselības jautājumu koordinācijas jomā. Viens no risināmajiem jautājumiem bija vienotas valstu apmaksāto medikamentu un medicīnisko preču iepirkumu sistēmas izveide, kas ļautu panākt finansiāli izdevīgākus nosacījumus.

Ceturtdien Saeima pieņēma šī plāna iedzīvināšanai nepieciešamos grozījumus publisko iepirkumu likumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!