Foto: LETA

Darbs pie reformas, kas paredz veselības aprūpes pakalpojumu sasaisti ar nodokļu maksājumiem, virzas uz priekšu, un ir cerība, ka šīs izmaiņas izdosies īstenot jau no nākamā gada. Tā sacīja veselības ministre Ingrīda Circene (V).

Pēc Circenes teiktā, šī reforma "lēnām, bet neatlaidīgi virzās uz priekšu". Trešdien finanšu ministrs Andris Vilks (V) paudis atbalstu Veselības ministrijas (VM) koncepcijai un tam, ka veselības aprūpei tiktu iezīmēti 5% no iedzīvotāju ienākuma nodokļa.

Tomēr pagaidām vēl nav panākta vienošanās par to, kā šī nauda tiks piešķirta VM, jo Finanšu ministrija (FM) neatbalsta speciālā budžeta veidošanu. Ja netiktu veidots speciālais budžets, iespējams, finansējums veselības aprūpes nozarei varētu tikt paaugstināts par noteiktu procentu no iekšzemes kopprodukta. Plānots, ka pēc divām nedēļām FM un VM speciālisti tiksies vēlreiz un pārrunās šos jautājumus.

Circene uzsvēra, ka, pēc pašreizējās nostājas, izmaiņas veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanā varētu notikt nākamgad, tomēr reāli izmaiņas tiktu īstenotas no jūlija, nevis no janvāra.

Savukārt, komentējot Starptautiskā Valūtas fonda misijas Latvijā vadītāja Marka Grifita viedokli, ka veselības aprūpes pakalpojumus ir bīstami saistīt ar nodokļu maksājumiem, ministre sacīja, ka šāda sistēma darbojas ļoti daudzās Eiropas valstīs un nekādu bīstamību tas nerada. Circene arī akcentēja, ka neatliekamā medicīniskā palīdzība tiks nodrošināta pilnīgi visiem iedzīvotājiem.

VM plāno noteikt, ka bezmaksas plānveida veselības aprūpes pakalpojumus saņems tie, kas maksā nodokļus, kā arī attaisnotie nemaksātāji, piemēram, bērni, pensionāri, bezdarbnieki un citas iedzīvotāju grupas, par kurām vēl iespējams diskutēt. Savukārt nodokļu nemaksātāji varēs samaksāt noteiktu summu, lai saņemtu plānveida pakalpojumus.

Kā ziņots, Grifits uzskata, ka veselības aprūpes pakalpojumus ir bīstami saistīt ar nodokļu maksājumiem. Viņš minēja, ka šāda sistēma var, piemēram, ietekmēt bērnus, kuru vecāki nemaksā nodokļus, vai arī nodokļu nemaksātāji, nesaņemot nepieciešamo medicīnisko palīdzību, var izplatīt savu slimību tālāk sabiedrībā. Turklāt nodokļu nemaksātājam, slimības saasināšanās gadījumā vēršoties slimnīcā, palīdzība tāpat būtu jāsniedz, un tas izmaksātu vēl dārgāk.

Savukārt Vilks norādīja: ja cilvēks izvairās no nodokļu maksāšanas, tad viņš nevar pretendēt uz veselības pakalpojumu pieejamību pilnā apmērā. Ministru apmierina VM piedāvājums saistīt veselības aprūpes pakalpojumus ar nodokļu maksājumiem, un tas, pēc Lietuvas pieredzes, likšot legalizēties nodokļu nemaksātājiem.

Iepriekš Circene kā ieguvumus no jaunās sistēmas norādīja iespēju samazināt rindas uz plānveida pakalpojumiem, piedāvāt vairāk plānveida operāciju, kompensējamo medikamentu, iespējams, arī samazināt pacientu līdzmaksājumus.

Darbs pie reformas, lai nodokļu maksāšanu sasaistītu ar plānveida veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanu, ir arī viena no 2012.gada prioritātēm veselības nozarē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!