Foto: PantherMedia/Scanpix

Latvijā pie ģimenes ārstiem ir pierakstīti un saņem pakalpojumus par 200 tūkstošiem iedzīvotāju vairāk nekā parādās pēdējā tautas skaitīšanā, trešdien konferencē "Veselības aprūpe 2012 – esošais un gaidāmais" pastāstīja veselības ministre Ingrīda Circene ("Vienotība").

Pēc tautas skaitīšanas datiem, Latvijā ir aptuveni divi miljoni iedzīvotāju, bet pie ģimenes ārstiem esot pierakstīti 2,2 miljoni.

Circene teica, ka šis fakts norāda uz vienu no trūkumiem pašreizējā veselības aprūpes finansēšanas sistēmā, kas nav personificēta un paredz, ka valstij jāmaksā par visu iedzīvotāju veselības aprūpi, pat tad, ja viņi nedzīvo Latvijā un nemaksā valstij nodokļus.

Tādēļ Veselības ministrija (VM) piedāvā kardināli mainīt šo sistēmu, pārejot uz valsts obligāto veselības apdrošināšanu un veselības aprūpei atvēlot konkrētu iedzīvotāju ienākuma nodokļa daļu.

"Ja mums, pēc tautas skaitīšanas datiem, ir aptuveni divi miljoni iedzīvotāju, tad pie ģimenes ārstiem pierakstīti ir 2,2 miljoni. Un, pēc pašreizējiem likumiem, par katru personu neatkarīgi no tā, vai viņa piedalās valsts budžeta veidošanā vai ne, vai strādā un dzīvo citur, mūsu pienākums ir nodrošināt pilna apmēra pieejamos veselības aprūpes pakalpojumus," norādīja Circene.

Kā vēl vienu trūkumu ministre minēja to, ka nav konkrētu principu, pēc kā tiek apmaksāti veselības aprūpes pakalpojumi. Tāpat pašlaik ārvalstīs strādājošie Latvijā ārstējas nevis par tās valsts naudu, kurā maksā nodokļus, bet par Latvijas budžeta līdzekļiem, lai gan paši šā budžeta veidošanā nepiedalās.

"Pašlaik mēs nevaram no citas valsts šos nodokļu maksājumus saņemt, jo mums nav nekāda attiecīgā pamata. Ja mainām modeli, mums ir iespēja pēc EVAK kartes saņemt pakalpojumu apmaksu no vietas, kur tiek legāli maksāti nodokļi. Šajā gadījumā cilvēkam pašam nekas nav jāmaksā, jo viņam ir attiecīgās valsts veselības apdrošināšana, un ieguvēji ir abi – cilvēkam tiek segtas veselības aprūpes izmaksas, bet mums nav jāmaksā no sava niecīgā budžeta, mēs saņemam papildu finansējumu," pamatoja Circene.

Tāpat viņa pauda cerību, ka obligātās veselības apdrošināšanas sistēma palīdzēs samazināt Latvijā augsto ēnu ekonomikas līmeni, jo cilvēki vēlēsies maksāt nodokļus, lai saņemtu valsts apmaksātu veselības aprūpi.

Circene sacīja, ka jaunā sistēma varētu stāties spēkā, agrākais, nākamā gada 1.jūlijā, bet ,ja aizkavēsies diskusijas Saeimā, – 2014.gada otrajā pusē.

Jau vēstīts, ka VM plāno tā saucamā veselības nodokļa apmēru noteikt 5% no esošās iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, bet neattaisnotie IIN nemaksātāji veselības nodokli varēs maksāt arī paši ik mēnesi 20 latu apmērā.

Jaunās sistēmas mērķis ir valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus sasaistīt ar nodokļu maksāšanu. VM noteikusi arī iedzīvotāju grupas, kam nodoklis nebūs jāmaksā. Ministrija uzsver, ka neatkarīgi no nodokļa maksāšanas tiks nodrošināta neatliekamā palīdzība, kā arī vairāku slimību ārstēšana.

Koncepciju par obligāto veselības apdrošināšanu vasarā virzīs izskatīšanai valdībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!