Foto: LETA
Veselības aprūpei otrdien piešķirtais papildu finansējums nav pietiekams, lai pilnībā segtu šā gada deficītu, tomēr to varēs segt no nākamā gada budžeta līdzekļiem un neatliekamās palīdzības sniegšanu 2012.gadā tas neietekmēs, uzskata veselības ministre Ingrīda Circene (V).

Kā ziņots, otrdien valdība nolēma piešķirt veselības aprūpei papildu finansējumu 393 244 latu apmērā no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, kaut iepriekš Veselības ministrija (VM) pieprasījusi 2,2 miljonus latu.

"Nākamgad, ņemot vērā arī papildu piešķirto finansējumu, līdzekļu apjoms neatliekamajai medicīniskajai palīdzībai būs gandrīz tāds pats kā šogad, līdz ar ar to iedzīvotāji var būt droši, ka nepieciešamo palīdzību saņems," ministres teikto atstāstīja viņas preses sekretāre Lāsma Lapinska.

Nākamgad VM ir arī iecerējusi samazināt Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta izsaukumus, kas nav saistīt ar dzīvībai bīstamām situācijām, uzsvaru liekot uz primāro un ambulatoro aprūpi, tāpat plānots iedzīvotājus informēt par ģimenes ārstu konsultatīvā tālruņa darbu. Līdz ar to pagaidām VM neplāno arī nākamgad pieprasīt papildu finansējumu šai jomai.

Jau ziņots, ka papildu līdzekļi VM piešķirti, lai Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests nodrošinātu samaksu par transportlīdzekļu ar specializēto aprīkojumu nomu un autovadītāju pakalpojumiem šā gada novembrī.

Iepriekš VM no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem bija plānojusi pieprasīt 2,2 miljonus latu, norādot, ka ir nepieciešams papildu finansējums 1 197 168 latu apmērā, lai segtu ātrās palīdzības brigāžu transportlīdzekļu ar specializēto aprīkojumu nomas un degvielas izdevumus. Savukārt vēl 1 019 047 lati bija nepieciešami neatliekamu vienreizēju pasākumu veikšanai - spectērpu, ziemas riepu, medikamentu un medicīnas materiālu, defibrilatoru iegādei neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādēm, kā arī Valsts asinsdonoru centram asins plazmas preparātu iepirkumam, asins sagatavošanas maisu, eritrocītu filtru iegādei, reaģentu iegādei asins bakterioloģisko un vīrusu izmeklēšanai.

Šogad VM jau divreiz tika piešķirts papildu finansējumus kopumā 12,7 miljonu latu apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!