Foto: LETA

Pērnā gada laikā Veselības ministrijai (VM) izdevies uz pusi samazināt rindas, kurās jāgaida, lai saņemtu plānveida veselības aprūpes pakalpojumus, taču joprojām savu kārtu vizītē pie speciālista jāgaida vidēji sešas līdz astoņas nedēļas, ceturtdien Latvijas Radio sacīja veselības ministre Ingrīda Circene.

Viņa minēja Eiropas praksi, sakot, ka tā ir normāla prakse visā Eiropā, ka uz pakalpojumu jāgaida mēnesi. Latvijā "vidējais gaidīšanas laiks ir samazinājies," sacīja ministre.

Tagad rindā pie speciālista jāgaida sešas līdz astoņas nedēļas, bet ministrija vēlas šo laiku samazināt vēl vairāk, taču tam nepieciešami no pieciem līdz septiņiem miljoniem latu.

Circene gan nenoliedza, ka rindā uz pieņemšanu pie atsevišķiem speciālistiem var nākties gaidīt teju pus gadu, taču atzīmēja, ka tad, ja ir vēlēšanās, var nepieciešamā speciālista konsultāciju saņemt citā vietā. Tāpat ir ļoti strauji attīstījusies maksas pakalpojumu sadaļa, un ir iespēja nepieciešamo konsultāciju jeb izmeklējumu saņemt kā maksas pakalpojumu.

Ministre arī uzsvēra, ka patlaban tiek lūgts budžetā atrast papildus 36 miljonus latu. Nesaņemot šo finansējumu, pastāv iespēja, ka nāksies samazināt valsts izmaksu daļu par kompensējamiem medikamentiem.

No šīs summas 10 miljoni latu nepieciešami algu palielināšanai, jo, nepalielinot algas, draud iespēja palikt bez mediķiem.

Deficīta segšanai nepieciešami 15,5 miljoni latu, sacīja ministre. 

Jau vēstīts, ka veselības nozarei 2013.gada otrajā pusē būtu nepieciešami papildus 36,6 miljoni latu. Ziņojums un līdzekļu pieprasījums valdības darba kārtībā nonāks aprīļa vidū,

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!