Foto: LETA

Veselības ministre Ingrīda Circene pirmdien, 7.jūlijā, ministru prezidentei Laimdotai Straujumai (V) iesniegusi demisijas rakstu, portāls "Delfi" uzzināja ministrijā.

„Ticu, ka katram Latvijas iedzīvotājam ir skaidrs - sabiedrības veselības uzlabošanai nepieciešamas fundamentālas reformas, arī finansējums, kāds šobrīd atvēlēts veselības aprūpes nozarei Latvijā, nav pietiekams. 2013.gadā, mainoties valdības vadītājiem, mans redzējums par veselības aprūpes finansēšanas sistēmas reformu un attiecīgu finansējuma pieauguma nepieciešamību veselības nozarē nav mainījies," norāda Circene.  

„Vienmēr esmu strādājusi saskaņā ar principiem un redzējumu par Latvijas veselības aprūpes attīstību atbilstoši Eiropas līmenim, mana līdzšinējā darbība veselības ministres amatā bijusi vērsta sabiedrības, nevis atsevišķu nozares pārstāvju interesēs. Uzskatu, ka Latvijas mediķiem ir pasaules līmeņa izglītība un profesionālā kvalifikācija, tomēr atalgojums - katastrofāli nepietiekams, turklāt jau ilgstoši. Tāpat pacienti Latvijā pelnījuši pieejamus pakalpojumus. Man nav pieņemams, ka, šajā valdībā strādājot, VM nav saņēmusi atbalstu stabilam ilgtermiņa finansējuma pieaugumam un citiem veselīgai sabiedrībai stratēģiski svarīgiem jautājumiem," teikts ministres paziņojumā.

„Ņemot vērā atšķirīgo izpratni par veselības aprūpes nozarē būtiskāko un faktu, ka nav tikusi panākta konstruktīva sadarbība neatliekamu uzdevumu izpildē, kā arī to, ka es personīgi nekavējoties nevaru atsākt darbu veselības stāvokļa dēļ, uzskatu, ka turpmāk kopīgs darbs šādā komandā man nav iespējams. Tādējādi, pakļaujoties politiskajam spiedienam, atkāpjos no veselības ministres amata," norādīts ministres paziņojumā. 

Sraujuma Circenes demisijas rakstu ir saņēmusi, taču sīkāk situāciju viņa komentēs pēc koalīcijas partiju sadarbības padomes sēdes, kas sāksies Saeimā plkst.14.30, portālu „Delfi" informēja premjeres preses sekretāre Džeina Tamuļeviča. 

Jau ziņots, ka Straujuma ir uzņēmusies veselības ministres pienākumu pildīšanu laikā, kamēr ministre Circene atgūstas pēc mugurkaula operācijas un nevar pildīt savus pienākumus. Viņa arī līdz šim neprognozēja, kad varētu atgriezties darbā.

Iepriekš premjerministre  pavēstīja, ka jūlija sākumā varētu būt sagaidāmi iespējamie risinājumi jautājumā par veselības nozares vadību. Viņa jūlija pirmajā nedēļā esot iecerējusi tikties ar Circeni, lai runātu par turpmāko rīcību un risinājumiem. "Skaidrs, ka veselības nozarei ministrs ir vajadzīgs," teica Straujuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!