Foto: LETA

Nākamnedēļ valdības darba kārtībā nonāks jautājums par medicīnas pakalpojumu sasaisti ar nodokļu nomaksu, kas varētu skart 5-10% Latvijas iedzīvotājus, pirmdien LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja veselības ministre Ingrīda Circene (V).

Sagatavotā koncepcija iesniegta izskatīšanai valdības komitejā. Plānotās izmaiņas varētu skart 5-10% valsts iedzīvotāju, kas nav lielākā daļa,  tāpēc šis jautājums sabiedrībā ir pārāk sakāpināts, norādīja ministre.

Viņa uzsvēra, ka šī sistēma nostāsies to iedzīvotāju pusē, kuri godīgi maksā nodokļus. Tie, kuri maksās nodokļus - neatkarīgi no to lieluma - arī saņems no valsts apmaksātus medicīnas pakalpojumus kā līdz šim, norādīja ministre. Savukārt nodokļu nemaksātājiem var nākties rēķināties ar papildus izdevumiem.

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) sasaisti ar plānveida veselības aprūpes pakalpojumiem iecerēts ieviest no nākamā gada jūlija.

Veselības ministrija izstrādājusi obligātās veselības apdrošināšanas koncepciju, kas paredz valsts finansēto veselības aprūpes pieejamību sasaistīt ar IIN maksāšanu. Saskaņā ar koncepciju personas, kuras nemaksā "veselības nodokli" un par kurām iemaksas neveic valsts, varēs iekļauties valsts finansētajā veselības aprūpes sistēmā, individuāli katru mēnesi maksājot minimālo obligātās veselības apdrošināšanas iemaksu 20 latus.

Neatkarīgi no IIN maksāšanas fakta visiem iedzīvotājiem tiks nodrošināta neatliekamā medicīniskā palīdzība un konkrētu diagnožu vai veselības stāvokļu noteikšana un ārstēšana.

Vairākas iedzīvotāju grupas tiks uzskatītas par attaisnotajiem nodokļa nemaksātājiem, kuri saņems valsts finansētu veselības aprūpi tādā pat apmērā kā nodokļa maksātāji. Attaisnoto nodokļu nemaksātāju grupā ietilpst bērni līdz 18 gadu vecumam, pensionāri, viens no vecākiem, kas kopj bērnu vecumā līdz trīs gadiem, pirmās un otrās grupas invalīdi, bezdarbnieki ne ilgāk kā gadu un sešus mēnešus pēc statusa iegūšanas, personas ieslodzījuma vietās, politiski represētās personas un citi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!