Foto: LETA
Valsts apmaksāto veselības aprūpi tikai nodokļu maksātājiem un īpašām grupām, kas var nemaksāt nodokļus, varētu ieviest jau no nākamā gada vidus, intervijā laikrakstam "Diena" atzinusi veselības ministre Ingrīda Circene (V).

Ministre skaidrojusi, ka šī koncepcija neko nemaina bērniem līdz 18 gadu vecumam un pensijas vecuma iedzīvotājiem, jo viņi savu nodokļu daļu ir samaksājuši.

Savukārt iedzīvotāju grupā no 18 līdz 62 gadu vecumā lielākā daļa strādā un maksā nodokļus. "Taču Latvijā ļoti daudzi - vairāk nekā 40% - nepiedalās budžeta veidošanā, tāpēc ir jautājums - kādēļ. Mēs, strādājot darba grupā, atlasījām nosacītos attaisnotos nemaksātājus, kas mums ir liela daļa. Tie ir reģistrēti bezdarbnieki, studenti, tie, kas mācās vēl vidusskolā virs 18 gadu vecuma, māmiņas ar bērniem, grūtnieces, invalīdi," skaidrojusi Circene. Šie cilvēki saņemtu valsts apmaksātu veselības aprūpi, savukārt tie, kas nemaksā nodokļus, būtu spiesti maksāt par vizītēm pie ārsta pilnu summu paši.

Lai ieviestu šo ieceri, Iedzīvotāju reģistram jāiegūst papildu fails, kurā varētu dabūt nodokļu maksāšanas faktu. "Ja varam pievienot pie esošā Iedzīvotāju reģistra šo datu savākšanu [un nav jātaisa jauna programma], mēs varētu sākt [nākamā gada] 1. jūlijā," intervijā atzinusi ministre.

Ministres iecere paredz: personas, kuras neattaisnoti nemaksā nodokļus (proti, nav ne bērni, ne pensionāri, ne invalīdi, ne bezdarbnieki), varēs saņemt tikai neatliekamo palīdzību, taču par plānveida pakalpojumu saņemšanu viņiem būs jāmaksā kā par maksas pakalpojumu. Tādi pakalpojumi būtu, piemēram, vizīte pie ģimenes ārsta, ārstiem speciālistiem, izmeklējumi, operācijas, norāda laikraksts.

Pacientu organizācijas "Sustento" valdes locekle Iveta Neimane pagaidām atturīgi vērtē šo priekšlikumu, jo vēl nav definēts, kuras tieši būs attaisnotās iedzīvotāju kategorijas. Latvijas Apdrošinātāju asociācijas padomes priekšsēdētājs Viktors Gustsons vispirms norāda - tā kā ēnu ekonomika ir ļoti liela problēma, ministres iecere vērtējama kā "diezgan efektīvs līdzeklis ēnu ekonomikas samazināšanai". Tas arī esot "diezgan sāpīgs instruments", taču tas, viņaprāt, varētu pamudināt darba ņēmējus ar darba devējiem vienoties par nodokļu nomaksu, lai dabūtu pretī no valsts labumu - veselības aprūpes pakalpojumus, vēsta "Diena".

Ekonomikas eksperts Ģirts Rungainis savukārt uzskata, ka ir nepieciešama "darbaspēka nodokļu samazināšana, nodokļu nemaksāšanas cenas paaugstināšana, stučīšanas sistēmas pastiprināšana, skaidrojoša kampaņa". Nodokļu maksātājiem tad būtu jānodrošina, piemēram, veselības karte, kurā noteikts veselības pakalpojumu grozs, kas viņiem pienākas, savukārt nemaksātājiem - šāda karte pašiem jāpērk, ja vēlas saņemt pakalpojumus, laikrakstam atzinis Rungainis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!