Foto: LETA

Ja valdība atbalstīs papildu finansējuma piešķiršanu valsts apmaksātai neauglības ārstēšanai, tai varēs pieteikties visi, kas vēlēsies - vienīgais ierobežojums varētu būt pretendentu vecums, intervijā aģentūrai BNS pastāstīja veselības ministre Ingrīda Circene (V).

"Par konkrētu vecuma ierobežojumu mēs vēl plānojam diskutēt ar speciālistiem, izstrādājot vadlīnijas," norādīja ministre. Iepriekš izskanējis, ka vecuma limits varētu būt 37 gadi.

Tas, cik lielam skaitam pāru varētu būt nepieciešama valsts apmaksāta neauglības ārstēšana, pagaidām precīzi nav zināms, jo līdz šim tādi dati nav bijuši apkopoti.

"Mēs indikatīvi paņēmām to ciparu, kas ir vidēji Eiropā, - no astoņiem līdz 10 procentiem. Pieņemam, ka arī pie mums varētu būt līdzīgi. Pašreiz mēs rēķināmies ar aptuveni 8%, un ja tiks piešķirts prasītais finansējums, tad mēs varēsim šo procedūru veikt," teica Circene.

Viņa atgādināja, ka VM šo gadu pasludinājusi par Mātes un bērna veselības gadu kā prioritāti veselības nozarē un premjera vadītā Demogrāfisko lietu padome plānu ir atbalstījusi, rekomendējot papildus finansējuma piešķiršanu.

"Pašlaik ir sākta neauglīgo personu reģistra veidošana, un mēs apkopojam informāciju par nepieciešamajām izmaksām. Ja viss notiks, kā esam plānojuši, un valdība atbalstīs papildu finansējuma piešķiršanu, pirmie pāri palīdzību varētu saņemt jau šī gada otrajā pusgadā," informēja ministre.

Uz jautājumu, kā tiks izvēlēti šī pakalpojuma sniedzēji, Circene norādīja, ka profesionālās asociācijas patlaban izstrādā tehnoloģiju vadlīnijas, un, vadoties no tām, tiks noteikta valsts apmaksa. Tie, kuri vēlēsies sniegt šo pakalpojumu, ja viņiem būs likumdošanai atbilstoši sertifikāti un tehnoloģijas, varēs pieteikties šim procesam.

Circene arī noraidīja pārmetumus, ka valsts apmaksāta neauglības ārstēšana ir tikai pseidorīcība demogrāfiskās situācijas uzlabošanai, kamēr nav sakārtoti bērnudārzu, pabalstu un citi jautājumi. Viņa uzsvēra, ka premjera vadītajā Demogrāfisko lietu padomē šie jautājumi tiek skatīti ļoti kompleksi un neauglības ārstēšana nebūt nav vienīgais aspekts.

Jau vēstīts, ka no šā gada 1.jūlija plānots piešķirt finansējumu no valsts budžeta neauglības samazināšanas un ārstēšanas pasākumiem Latvijā. Valsts apmaksātajos pakalpojumos tiks iekļauti neauglības izmeklējumi un apaugļošanas procedūras, savukārt kompensējamo medikamentu saraksts papildināts ar medikamentiem neauglības ārstēšanai.

Centralizētajā reģistrā būs personas, kam programma nepieciešama, un dzimumšūnu donori, iepriekš norādīja VM.

Kopējais nepieciešamais finansējums no budžeta mātes un bērna veselības uzlabošanas programmai nākamajiem trim gadiem lēšams 6,9 miljonu latu apmērā. Premjers Valdis Dombrovskis devis mutvārdu solījumu veselības ministrei jau no 1.jūlija minētajai programmai piešķirt 1,8 miljonus latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!