Foto: LETA

Veselības ministre Ingrīda Circene (V) nepiekrīt Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) nostājai un uzskata, ka pašvaldībai tomēr ir jādomā par transporta nodrošināšanu no slimnīcām vēlu vakaros izrakstīto pacientu nokļūšanai mājās, portālu "Delfi" informēja ministres padomniece komunikāciju jautājumos Lāsma Lapinska.

"Bezkaunība un neprofesionalitāte ir neiedziļināties jautājuma būtībā un iesaistīties iedzīvotāju sociālo jautājumu risināšanā tikai tad, kad tas dod pozitīvu publicitāti," saka ministre.

Viņa uzsver, ka runa ir tikai par to pacientu nogādāšanu mājās, kuri jau saņēmuši visu nepieciešamo medicīnisko palīdzību. "Pacienti, kuriem veselības stāvoklis ir neskaidrs, tiek izvietoti slimnīcu observācijas jeb novērošanas gultās līdz brīdim, kad objektīvi iespējams noteikt, vai ārstēšanās nepieciešama slimnīcas apstākļos vai arī pacients var doties mājās." 

Ministre atgādina, ka veselības aprūpei atvēlētais finansējums jau tā ir nepietiekams, lai atrisinātu visus ārstniecības jautājumus, tādēļ sociālās problēmas būtu jāvar atrisināt pašvaldības līmenī. "Uzskatu, ka pašvaldībai ir visas iespējas iesaistīties augstākminēto personu sociālo jautājumu risināšanā. Varianti ir dažādi - ja par dārgu ir cilvēku aizvest mājās, pašvaldība var apmaksāt viņu pārnakšņošanu "slimnīcas viesnīcā", taču tam ir nepieciešama politiska griba un atbilstoša rīcība no pilsētas vadības puses", uzskata ministre.

Viņa arī norāda, ka šajā pusgadā ar Rīgas mēru tikās divas reizes un lūgusi  pievērsties šī jautājuma risināšanai. "Diemžēl abas reizes patiesu ieinteresētību no pašvaldības vadītāja puses neizdevās sagaidīt, vien norādi, ka Rīgā viss tiek nodrošināts - ir gan sabiedriskais transports naktīs nedēļas nogalēs, gan patversmes pārnakšņošanai," saka ministre.

Jau ziņots, ka Circene, komentējot traģisko gadījumu Stardiņa slimnīcā, atgādināja, ka VM ne reizi vien vērsusies Rīgas domē ar lūgumu nodrošināt bezmaksas transportu pacientiem, kuriem nav pašiem sava transporta un iespēju nokļūt mājās. Šāds pakalpojums būtu nepieciešams aptuveni 300 cilvēkiem gadā, taču pagaidām priekšlikums nav guvis atsaucību.

Policija sākusi izmeklēšanu par gadījumu, kad aptuveni mēnesi pēc izrakstīšanas no slimnīcas un pazušanas bez vēsts tuvinieku meklēto vīrieti atrada šīs pašas slimnīcas teritorijā mirušu. Mirstīgās atliekas teritorijā nebija pamanītas ilgāku laiku, jo atradās kādas slimnīcas ēkas sētas pusē, padziļinājuma zem pirmā stāva loga.

Slimnīca skaidroja, ka pacients, kura līķi mēnesi pēc izrakstīšanas atrada slimnīcas teritorijā, izrakstīšanas brīdī bijis spējīgs pārvietoties un par sevi atbildēt, tāpēc palaists mājās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!