Foto: LETA

Cirka dzīvnieki nemaz nav piemēroti dzīvei savvaļā, intervijā uzsver cirka direktore, VSIA "Rīgas cirks" valdes locekle Lolita Lipinska.

Viņa norāda, ka patlaban izskatīšanai valdībā ir iesniegti grozījumi Dzīvnieku aizsardzības likumā, kas faktiski paredz tradicionālās cirka mākslas aizliegumu. Likumu iecerēts papildināt ar tekstu, ka savvaļas sugas dzīvnieku - gan savvaļā iegūtu, gan nebrīvē audzētu - aizliegts apmācīt un izmantot kā atrakciju dzīvnieku un kā atrakciju dzīvnieku izrādīt to publiski.

Kā skaidro Lipinska, pēc plānoto grozījumu stāšanās spēkā teorētiski publiku joprojām drīkstēs izklaidēt, rādot tai kādu gudru vistu, zirgu vai kaķi, taču tradicionālajā cirkā īstie varoņi esot ziloņi, tīģeri un citi eksotiski personāži, nevis lauksaimniecības vai lolojumdzīvnieki.

"Nebrīvē dzimušie būtībā ir paaudzēs selekcionēti dzīvnieki. Lielajās cirku saimniecībās dzimst daudz dzīvnieku mazuļu, kas nav saistīti ar savvaļu. Cirka tīģeru un lauvu formas ir speciāli selekcionētas, dzīvnieki dzimst ar dažādām spalvas krāsas maiņām. Viņi pēc būtības nav pielāgoti dzīvei savvaļā. Viņi ir dzimuši un dzīvojuši starp cilvēkiem," intervijā uzsver cirka direktore.

Pēc viņas domām, dzīvnieku aizstāvju biedrības patlaban no cirka veido monstru. "Taču cirka dzīvnieki darbiniekiem ir tādi paši mīļdzīvnieki kā pašu mājas kaķi un suņi. Dresētāju attieksme pret cirka dzīvniekiem, manuprāt, ir daudz uzmanīgāka un iejūtīgāka nekā, piemēram, pret suni, kas visu dienu viens pats sēž, ieslēgts dzīvoklī," norāda Lipinska, piebilstot, ka cirkā ar visiem dzīvniekiem dresētājs strādā dienas režīmā, dzīvniekiem ir noteikts režīms un iespēja izkustēties.

Kā skaidro direktore, Rīgas cirka galvenā mērķauditorija un apmeklētāji ir vecāki ar maziem bērniem, līdz ar to savvaļas dzīvnieki ir viens no faktoriem, kas piesaista zināmu auditorijas daļu. "Cirka izrāde ir noteiktā ritmā veidots iestudējums no individuāliem priekšnesumiem. Tā ir krāsaina mozaīka, kurā jābūt visiem cirka mākslas elementiem - sarežģītiem akrobātu trikiem, klauniem, dzīvniekiem."

Lipinska atgādina, ka saskaņā ar pēdējās sezonas cirka apmeklētāju anketēšanas rezultātiem nospiedošs vairākums jeb 90-95% skatītāju cirkā vēlas redzēt izrādi, kurā piedalītos arī dresēti dzīvnieki. "Kad Kultūras ministrija cirkam liks pāriet uz citu koncepciju, saskaņā ar kuru gan savvaļā iegūtus, gan nebrīvē audzētus savvaļas sugu dzīvniekus būs aizliegts apmācīt un izrādīt publiski, šaubos, ka tie 5% iedzīvotāju, kuri līdz šim nāca uz cirka izrādēm, pārvērtīsies par 90%," norāda Lipinska.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!