Pēc nesenajiem notikumiem Ziemeļosetijas pilsētā Beslanā, kur teroristu uzbrukumā gāja bojā vairāk nekā 300 cilvēku, Rīgas domes deputāti, kuri darbojas frakcijā "Cita politika", sagatavojuši priekšlikumus domes lēmumprojektam par Džohara Dudajeva gatves pārdēvēšanu.
Dolgopolovs noliedza, ka ierosinājums pārdēvēt Dudajeva gatvi esot vērsts pret čečenu tautu vai Dudajevu kā tās pārstāvi. Dolgopolovs uzskata, ka ielas kādreizējais nosaukums - Kosmonautikas gatve - ir daudz piemērotāks, tam ir daudz lielāka saistība ar Rīgu.

"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK Rīgas domes frakcijas vadītājs Jānis Birks teica, ka iebilst pret ielas nosaukuma maiņu. Viņam Dudajevs nesaistās ar teroristiem.

Dudajevs esot bijis brīvības cīnītājs, visnotaļ korekts valsts vadītājs, kura laikā Čečenijā bijis miers un nav notikuši terora akti. Tieši pēc tam, kad Dudajevu nogalināja, sākās karš un terorisms, skaidroja "tēvzemietis".

Birks uzskata, ka saistīt Beslanā notikušo terora aktu ar Dudajeva vārdu nav pareizi, viņš šādai nostājai nevar piekrist.

Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas priekšsēdētājs Andris Ameriks (LPP) norādīja, ka pašlaik ielas nosaukuma maiņai nav īstais brīdis, jo tuvojas pašvaldības vēlēšanas. Šāda jautājuma skatīšana tikai saasinātu deputātu diskusijas, nevis liktu tiem strādāt iedzīvotāju labā.

Ja šāds ierosinājums nāktu no Pieminekļu padomes, nevis no vienas frakcijas, Ameriks neiebilstu. Viņaprāt, pašlaik pašvaldībai ir daudz citu aktuālu jautājumu, par ko lemt, nevis strīdēties par ielu pārdēvēšanu.

Pašlaik ir spēkā Rīgas domes 1996.gada lēmums, kad pēc Saeimas deputātu ierosinājuma dome atbalstīja Džohara Dudajeva vārda piešķiršanu Kosmonautikas gatvei Rīgā. Pēc tam atkārtoti tika rosināts pārdēvēt Dudajeva gatvi. Vienu no pēdējiem ierosinājumiem izteica apvienība "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" pēc 2002.gada rudenī notikušā terora akta Maskavā.

Ir veikta sabiedriskā aptauja, kuras rezultāti liecina, ka 218 no 809 jeb 26,9% aptaujāto rīdzinieku uzskata, ka Dudajeva gatvei jāatjauno iepriekšējais nosaukums - Kosmonautikas gatve.

23% respondentu pauda viedokli, ka pašreizējais nosaukums jānomaina pret kādu citu, bet 15,5% aptaujāto uzskata, ka Dudajeva gatve jāpārdēvē kādas citas personības vārdā.

199 aptaujātie jeb 24,6% uzskatīja, ka jāsaglabā Dudajeva gatves nosaukums.

Arī Rīgas domes Pieminekļu padome vairākkārt lēmusi par Dudajeva gatves pārdēvēšanu, taču šis ierosinājums nav guvis atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!