Reaģējot uz sešu politisko partiju trešdienas pēcpusdienā Rīgas pilī noslēgto vienošanos atbalstīt ekonomikas stabilizācijas plānu, partija "Sabiedrība citai politikai" un virkne ietekmīgu sabiedrisko organizāciju noslēgušas "Sabiedrības solidaritātes vienošanos ārpus Rīgas pils", portālu "Delfi" informēja "Citai politikai" pārstāvji.

Vienošanās tekstā teikts: "Latvijas valdības nekompetences dēļ Latvijas tautsaimniecības sekmīga attīstība tuvākajā nākotnē ir nopietni apdraudēta. Latvijas uzņēmumu un nevalstisko organizāciju darbība ir būtiski apgrūtināta. Aktivitātes kritumu ekonomikā pavada uzņēmumu slēgšana, darba vietu samazināšanās un bezdarba pieaugums, sociālās drošības samazinājums un ģimeņu bezcerība un bankroti."

Tāpēc vienošanās slēdzēji uzskata, ka Latvijas politikas neatliekams īstermiņa mērķis ir kompetence valsts pārvaldē. Tāpēc Latvijai ir nepieciešams nomainīt tos ministrus, kuri ir uzskatāmi parādījuši savu nekompetenci un nespēju izprast sabiedrības patiesās vajadzības. Savukārt starptautisko finanšu institūciju aizdevuma izmantošanai ir jāizstrādā skaidri, objektīvi noteikumi un jānodrošina šī procesa atklātība, caurskatāmība un stingra uzraudzība, nodrošinot sabiedrību ar pilnīgu informāciju par šo procesu. Šī mērķa īstenošanai jāizveido neatkarīga finanšu un ekonomikas stabilizācijas procesa uzraudzības padome, kuras sastāvā būs neatkarīgi eksperti.

Vienošanās tekstā tāpat arī uzsvērts, ka "Saeimai nekavējoties jāsamazina savs budžets un jānoraida jebkuri plāni, kas valsts budžeta ieņēmumus pilda uz zīdaiņu, jauno māmiņu, pensionāru un komunālo maksājumu rēķina. Tas nozīmē nepalielināt nodokļus medikamentiem, zīdaiņu pārtikai, grāmatām, komunālajiem maksājumiem un preses izdevumiem. Nekavējoties jālikvidē vadības līgumi, jāatsakās no jebkādas samaksas par darbu valsts un pašvaldību uzņēmumu padomēs un jānosaka limits atalgojumam valsts pārvaldē desmit minimālo algu apmērā mēnesī. Jāsamazina ministriju skaits."  

Vienošanās parakstītāji aicina arī valsts prezidentu Valdi Zatleru un citus sabiedrības pārstāvjus parakstīt šo vienošanos. Vienošanos parakstījuši "Citai politikai" līdzpriekšsēdētājs Aigars Štokenbergs, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības vārdā Pēteris Krīgers, Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības vārdā Valdis Keris, resursa centra sievietēm "Marta" vārdā Annele Tetere, organizācijas "Māmiņu klubs" vārdā Sandija Salaka, Latvijas apvienotās policistu arodbiedrības un

Latvijas policistu biedrības vārdā Agris Sūna, Latvijas arodbiedrības "Enerģija" vārdā Jānis Garaissils, Pensionāru un senioru partijas vārdā Jānis Kleinbergs, Latvijas Poligrāfijas uzņēmumu asociācijas vārdā Visvaldis Trokša, Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas vārdā Dace Pugača, Latvijas Literatūras centra vārdā Jānis Oga, Organizācijas "Māmiņas bērnu labklājībai" vārdā Līga Hartpenga, Latvijas Dramaturgu ģildes valdes vārdā Dainis Grīnvalds, Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vārdā prezidente Sarmīte Veide, biedrības "Latvijas Asociācija cilvēkiem ar kustību traucējumiem" vārdā Daiga Dadzīte, invalīdu Biedrības "Možums" vārdā Guntis Mačukāns, "Fonds Jūnijs" vārdā Ināra Šatkovska, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras viceprezidents Dmitrijs Trofimovs un Latvijas Neatkarīgo mežizstrādātāju asociācijas vārdā Andis Araks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!