Foto: LETA
Civilās aizsardzības jeb Cilvēkdrošības mācību kursa izstrādes un ieviešanas izmaksas pārsniegs pusmiljonu eiro, liecina Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavotais ziņojums.

Līdz ar Cilvēkdrošības kursu plānots nodrošināt, ka skolēni apgūs zināšanas par drošas uzvedības principiem, tostarp par drošu uzvedību uz ielas, transportā vai dabā. Tāpat plānots, ka jaunieši šajā kursā apgūs zināšanas par katastrofām, kas var notikt, īpašu uzmanību pievēršot rīcībai ārkārtas gadījumos.

Kursu vispārējā izglītībā plānots ieviest no 2018. gada, bet profesionālajā izglītībā - no 2020. gada. Plānots, ka kurss tiks veidots izglītojamajiem četrās vecumposma grupās: 1.-4.; 5.-6.; 7.-9.; 10.-12.klasēm.

IZM sagatavotais civilās aizsardzības izmaksu aprēķins liecina, ka kursa ieviešana un izstrāde vispārējās izglītības iestādēs un profesionālās izglītības iestādēs izmaksās 540 550 eiro.

IZM ir izskatījusi iespēju daļu pasākumu Cilvēkdrošības mācību kursa ieviešanai īstenot Eiropas Sociālā fonda projekta ietvaros, daļu esošā IZM budžeta ietvaros, neprasot papildus finansējumu no valsts budžeta šīs iniciatīvas nodrošināšanai, skaidrots dokumentos.

Plānots, ka 2016.gadā tiks uzsākts četrus mēnešus ilgs pilotprojekts 10 izglītības iestādēs, savukārt 2017. gadā pilotprojekts tiks pabeigts.

Civilās aizsardzības jeb Cilvēkdrošības mācību kursa satura izstrādei tiks izveidota darba grupa, iekļaujot tajā Iekšlietu ministrijas, Veselības ministrijas, Labklājības ministrijas, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības un citu nevalstisko organizāciju pārstāvjus. Kā liecina Ministru kabineta komitejas sēdes protokols, kursa satura izstrādes darba grupā iekļaus arī "Latviešu identitātes atbalsta biedrības un biedrības "Asociācija Ģimene" pārstāvjus.

Informatīvo ziņojumu "Par civilās aizsardzības kursa izmaksām, ieviešanas grafiku vispārējās izglītības iestādēs un profesionālās izglītības iestādēs" plānots uzklausīt valdībā otrdien, 8. martā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!