Foto: LETA

Ja situācija adventistu senioru namā "Zilaiskalns", kur pēc centra vadības atteikšanās no vakcīnas pret Covid-19 saslimuši teju visi iemītnieki, bijusi apzināta nolaidība, tas var draudēt ar kriminālatbildību, pirmdien TV3 raidījumā "900 sekundes" sacīja labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV).

TV3 raidījums "Nekā personīga" svētdien vēstīja, ka senioru namā "Zilaiskalns" marta beigās saslimuši gandrīz visi tur mītošie sirmgalvji. Trešdaļa – 10 – no visiem pansionāta iemītniekiem miruši. Vakcīna pret Covid-19 sociālās aprūpes centriem pieejama jau divus mēnešus, taču "Zilākalna" centra vadība no tās atteikusies. Ar pansionāta direktori raidījumam neizdevās sazināties.

Petraviča sacīja, ka Labklājības ministrija (LM) pieprasījus Veselības inspekcijai (VI) un Slimību profilakses un kontroles centram (SPKC) izvērtēt šo situāciju, jo šīs abas ir kompetentās iestādes un var dot atzinumu par epidemioloģiskās drošības prasību ievērošanu senioru namā un to, kas īsti tur noticis.

"Ir jāizvērtē, vai klienti nav tikuši iespaidoti, lai atteiktos no vakcinācijas," uzsvēra Petraviča.

Pēc viņas teiktā, LM katru dienu ievāc informāciju par saslimšanas gadījumiem sociālās aprūpes centros (SAC). Līdzko parādījušās ziņas, ka pansionāta "Zilaiskalns" sniegtā informācija neatbilst reālajai situācija, LM sākusi rīkoties.

Ja tā ir bijusi apzināta nolaidība, tad tas var draudēt arī ar kriminālatbildību, savukārt, ja VI konstatēs pārkāpumus, tad LM var lemt par senioru nama "Zilaiskalns" izslēgšanu no sociālo pakalpojuma sniedzēju reģistra.

Ministre atzina, ka par notikušo atbildība, pirmkārt, ir iestādes vadītājam, bet pēc tam nākamajā līmenī – pašvaldības vadītājam.

Kā ziņots, pansionāta īpašnieka – biedrības "Reach" – vadītājs Vitālijs Prihodko ar "Nekā personīga" runāt sākotnēji atteicās, pēc tam apgalvoja, ka pansionātā vakcinācija ir bijusi, vēlāk – ka nevienam neliedza vakcinēties, ja to gribēja.

Zilākalna doktorātā gan zināja stāstīt, ka pansionātā vakcīnas nemīl. Arī pret gripu vakcinēšana tur netiek organizēta. Iemītnieku ģimenes ārste Anna Mironovska ir infektoloģe un ikdienā strādā Vidzemes slimnīcas Covid-19 nodaļā.

"Es zvanīju direktorei un teicu: sastādiet sarakstu, es vakcinēšu. Viņa atraidīja mani ar šo te ideju, ka viņiem ir jāsaskaņo ar piederīgajiem, juridiski – aizbildņiem," raidījumam norādīja ārste. "Es domāju, tas varbūt ir arī saistīts ar vadības drusku tādu reliģisku ievirzi. Viņiem ir drusku, teiksim tā, neordināra domāšana un attieksme pret dzīvi, uzklausīt un lūgt dievu. Varbūt tāda tā motivācija."

Ģimenes ārste uzskata, ka pansionātā plosījās kāds no jaunajiem koronavīrusa paveidiem. Visi saslimuši teju vienlaicīgi. Trešā daļa no centra iemītniekiem nomira.

Uzliesmojums Zilākalna senioru namā sākās, kad no slimnīcas tika atvesta kāda iemītniece. Viņu neizolēja un ievietoja kopējā telpā. Kundze izrādījās inficēta ar Covid-19.

"Saslimuši bija praktiski visi klienti, izņemot tos klientus, kas bija iepriekš jau slimojuši. Pārsvarā visiem bija vieglas slimības formas," raidījumam norādīja Mironovska. "Tieši no Covid, ar Covid aizgāja deviņi. Viena kliente viņiem uz vietas pansionātā tieši šajā periodā aizgāja, bet viņai nebija simptomu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!