Foto: F64

Ir panāktas vienošanās ar piecām reģionālajām slimnīcām, ka turpmākajās dienās būs iespēja nogādāt pacientu un paņemt "Covid-19" analīžu paraugus arī Daugavpilī, Rēzeknē, Valmierā, Ventspilī un Liepājā, preses konferencē informēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) vadītāja Liene Cipule.

"Tajos gadījumos, kad no šiem reģioniem pacienti vērsīsies dienestā, zvanīs 113, viņiem būs pozitīva simptomātika un viņi atbildīs gadījuma definīcijai, viņi tiks nogādāti šajās slimnīcās, tur tiks paņemti paraugi un viņi izolācijas palātās sagaidīs savu analīžu rezultātus," procesa norisi skaidroja Cipule. Situācijās, kad analīžu rezultāti būs negatīvi, pacienti saņems rekomendācijas turpmākajai pašnovērošanai mājas apstākļos, bet, ja gadījums būs pozitīvs – NMPD no reģionālās slimnīcas nogādās pacientu Rīgā.

Paralēli NMPD notiek darbs ar SIA "Centrālā laboratorija", ar kuru tiek plānots darbs par paraugu noņemšanu mājas apstākļos, lai pacients nebūtu jāved uz stacionāriem. Ir jau veikta darbinieku apmācība, dienests ir nodevis laboratorijas rīcībā individuālās aizsardzības līdzekļus, un trešdien notiks gala konference, lai vienotos par visiem aspektiem. Cipule pieļauj, ka šī laboratorija darbu ar analīžu ņemšanu reģionos varētu uzsākt piektdien.

Turpmākajā periodā dienestā būs jāizveido ļoti stingri algoritmi, jo būs jānodrošina gan Rīgas reģiona brigādes darbs un loģistika, gan jānodod analīzes laboratorijām, gan efektīvi jāsadarbojas ar reģionālajām slimnīcām, skaidroja Cipule.

Cipule informēja, ka NMPD pēdējās dienās ir paņēmis 70 paraugus, bet trešdien uz šo brīdi bija paņemti seši un ir izveidojusies rinda, tāpēc līdz vakaram vēl deviņi cilvēki gaidīs savu paraugu nodošanas iespēju. Paralēli turpinājās arī stacionēšana, kad pacienti vērsās NMPD no reģioniem.

Jau ziņots, ka pirmdien, 2. martā, Latvijā bija diagnosticēts pirmais saslimšanas gadījums ar jauno koronavīrusa izraisīto slimību "Covid-19", kur paciente bija atgriezusies no Itālijas. Saslimšana bija viegla un viņa ir atgriezusies mājās.

Pacientei pirmā analīze bija "Covid-19" pozitīva, tāpēc pacienti nogādāja Latvijas Infektoloģijas centrā. Atrodoties stacionārā, pacientei vairs nebija nekādu sūdzību par veselības traucējumiem. Stacionārā viņu testēja vēlreiz, veicot atkārtotas analīzes, bet otrajā paraugā vīruss netika konstatēts, jo simptomu pacientei vairs nebija. "Pacienti izrakstīja mājās ar rekomendācijām novērot savu pašsajūtu, ja parādītos vēl kādas veselības problēmas, tiktu lemts par citiem pasākumiem," medijiem skaidroja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) stacionāra "Latvijas Infektoloģijas centrs" (LIC) virsārste Velga Ķūse.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) devusi nosaukumu jaunā koronavīrusa izraisītājai slimībai. Tā nodēvēta par "Covid-19". Jaunais nosaukums izveidots no vārdiem "korona", "vīruss" un "slimība". Savukārt skaitlis 19 apzīmē gadu, kurā sākās vīrusa uzliesmojums. Pirmās ziņas par vīrusa uzliesmojumu parādījās pērnā gada 31. decembrī.

Atgādinām, ka pats koronavīruss nav nekas jauns – tā ir jau zināma ir vīrusu grupa, kas atrasta gan dzīvniekiem, gan cilvēkiem. Tomēr pērn rudenī identificētais ir pavisam jauns koronavīrusa paveids – SARS-CoV-2. "Covid-19" ir šī vīrusa izraisītā slimība. Iepriekš nopietnus saslimšanas gadījumus izraisījis SARS koronavīruss jeb SARS-CoV, kura rezervuārs dabā ir civetkaķi un, iespējams, sikspārņi, un MERS koronavīruss, kura infekcijas rezervuārs dabā ir vienkupra kamieļi. "Covid-19" infekcijas avots (rezervuārs) pagaidām nav zināms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!