Foto: NMP dienests
Ņemot vērā esošo epidemioloģisko situāciju, no trešdienas, 18. marta, īpaši piesardzības pasākumi būs attiecināti uz personām, kuras ir atgriezušās no ārvalstīm, vairs neizdalot specifisku valstu grupu, portālu "Delfi" informēja Veselības ministrijā (VM).

Tas nozīmē, ka valsts apmaksātas analīzes uz "Covid-19" tiks nodrošinātas personām, kurām pēc atgriešanās no ārvalstīm 14 dienu laikā ir parādījušies saslimšanas simptomi – pēkšņs drudzis, klepus un elpas trūkums.

Ņemot vērā citu valstu pieredzi un mērķi taupīt cilvēkresursus, gadījumā, ja kādam no ģimenes būs apstiprināta "Covid-19" saslimšana, pārējiem ģimenes locekļiem laboratoriskos izmeklējumus neveiks. Ja simptomi parādīsies kādam no pārējiem ģimenes locekļiem, būs jāsazinās ar ģimenes ārstu vai arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu (NMPD), ja veselības stāvoklis būs smags.

Lai noteiktu, ka persona ir izveseļojusies, pacientam tiks veikti vēl divi testi, lai apstiprinātu vīrusa neesamību organismā. Šo testu veikšanu pieteiks ģimenes ārsts Centrālajā laboratorijā, norādīja VM.

Pieņemts arī lēmums, ka stacionārās ārstniecības iestādes strādā paaugstinātas gatavības režīmā un var pārorganizēt sniegtos pakalpojumus. Slimnīcas atkārtotas ambulatorās konsultācijas iespēju robežās varēs sniegt attālināti. Šajā gadījumā pacientu iemaksa par attālināti sniegtajām konsultācijām netiks piemērota un ārstniecības iestādēm tiks kompensēta no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Vienlaikus dienas stacionārā tiks sniegti pakalpojumi, kuriem nepieciešams nodrošināt terapijas nepārtrauktību (tai skaitā hematoloģija, ķīmijterapija, hemodialīze un orgānu aizstājējterapija). Tāpat stacionāros tiks veiktas dzīvību glābjošās operācijas.

Turpmāk arī speciālistu konsultācijas pacientam būs savstarpēji jāsaskaņo ģimenes ārstam ar attiecīgo nozares speciālistu. Savukārt zobārstniecībā būs nodrošināta akūtā un neatliekamā medicīniskā palīdzība.

Jau ziņots, ka no piektdienas, 13. marta, līdz 14. aprīlim Latvijā saistībā ar "Covid-19" vīrusu izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) devusi nosaukumu jaunā koronavīrusa izraisītajai slimībai. Tā nodēvēta par "Covid-19". Jaunais nosaukums izveidots no vārdiem "korona", "vīruss" un "slimība". Savukārt skaitlis 19 apzīmē gadu, kurā sākās vīrusa uzliesmojums. Pirmās ziņas par vīrusa uzliesmojumu parādījās pērnā gada 31. decembrī.

Atgādinām, ka pats koronavīruss nav nekas jauns – tā ir jau zināma vīrusu grupa, kas atrasta gan dzīvniekiem, gan cilvēkiem. Tomēr pērn rudenī identificētais ir pavisam jauns koronavīrusa paveids – SARS-CoV-2. "Covid-19" ir šī vīrusa izraisītā slimība. Iepriekš nopietnus saslimšanas gadījumus izraisījis SARS koronavīruss jeb SARS-CoV, kura rezervuārs dabā ir civetkaķi un, iespējams, sikspārņi, un MERS koronavīruss, kura infekcijas rezervuārs dabā ir vienkupra kamieļi. "Covid-19" infekcijas avots (rezervuārs) pagaidām nav zināms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!