Foto: Zuma Press/Scanpix/LETA

Par uzņēmuma SIA "Ekspress laboratorija", ar kuru Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkumu centrs (VALIC) nesen noslēdza pirmo līgumu par Covid-19 slimību izraisošā vīrusa (SARS-CoV-2) antigēna paštestu piegādi, lielāko īpašnieci kļuvusi Jeļena Putviķe, bet līdzīpašnieku vidū vairs nav Krievijas uzņēmējs Sergejs Ļebedevs, liecina informācija "Firmas.lv".

Līdz šim šogad martā reģistrētais uzņēmums vienādās daļās piederēja Putviķei, Tomam Bindem un Ļebedevam. Kopš 24. novembra starp uzņēmuma līdzīpašniekiem vairs nav Ļebedevs, bet Putviķe savas kapitāldaļas palielinājusi no 33,33% līdz 66,67%. Bindem aizvien pieder 33,33%.

Putviķei, kura ir arī "Ekspress laboratorija" vienīgā amatpersona, nepieder un nekad nav piederējušas daļas kādā citā uzņēmumā. Tāpat viņa nav un iepriekš nav bijusi neviena cita uzņēmuma amatpersona.

Aicināts sniegt komentāru par uzņēmumu, Binde piektdienas pēcpusdienā, aizbildinātos ar atrašanos pie automašīnas stūres, solīja vēlāk atzvanīt. Tomēr pēc vairākām stundām atsūtīja ziņu, ka nevar komentāru sniegt, aicinot to jautāt Putviķei un norādot vien "Ekspress laboratorijas" biroja tālruņa numuru. Zvanot uz to, piektdienas vakarā neviens neatbildēja, bet vēlāk tika atsūtīta īsziņa, solot atbildes sniegt sestdien.

Jau vēstīts, ka VALIC 9. novembrī izsludināja cenu aptauju par paštestu piegādi saskaņā ar Veselības ministrijas sagatavoto tehnisko specifikāciju. Kopumā tika saņemti 30 piedāvājumi.

Pēc iesniegto piedāvājumu vērtēšanas pieņemts lēmums par vispārīgās vienošanās slēgšanu ar pieciem pretendentiem – "Ekspress laboratorija", "Brief", "ADDO Defense", "A-birojs" un "A.Medical".

Šo pretendentu piedāvātās cenas četru miljonu testu piegādei ir 0,75-1,25 eiro par testu, piegādes minētajam apjomam nodrošinot piecu līdz 20 darba dienu laikā no līguma noslēgšanas.

Plānotais pirmās četru miljonu testu partijas piegādes laiks ir piecas darba dienas un par šī iepirkuma uzvarētāju atzīta "Ekspress laboratorija". Kopējā līguma summa ir trīs miljoni eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

Sabiedrības un vairāku politiķu vidū neizpratni raisīja fakts, ka "Ekspress laboratorija" reģistrēta vien šā gada martā. Aizsardzības ministrijas pārstāvji iepriekš skaidroja, ka antigēna paštestu pirmās partijas piegādātājs "Ekspress laboratorija" izvēlēts atbilstoši zemākajai cenai un īsākajam piegādes termiņam, un uzņēmums ir pārbaudīts starptautisko sankciju datubāzēs.

Tāpat ziņots, ka no 6. decembra, veicot darba pienākumus klātienē, kur ir iespējams kontakts ar citiem darbiniekiem, pakalpojuma saņēmējiem vai apmeklētājiem, būs jāveic regulāra Covid-19 testēšana divas reizes nedēļā, izmantojot antigēna paštestus, paredz otrdien valdībā apstiprinātie grozījumi rīkojumā par ārkārtējās situācijas izsludināšanu.

Prasība attieksies uz visiem darbiniekiem – gan pret Covid-19 vakcinētiem, gan nevakcinētiem.

Pēc valdības sēdes Valsts kancelejas direktors un Operatīvās vadības grupas vadītājs Jānis Citskovskis žurnālistiem norādīja, ka testus pamatā apmaksās valsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!