Foto: DELFI

Covid-19 vīrusa laicīgu apkarošanu sociālās aprūpes centros visvairāk apgrūtina tas, ka ap 80% no visiem sociālās aprūpes centru klientiem, kuriem ir konstatēts Covid-19, nav saslimšanas simptomu, pirmdien medijiem atklāja labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV).

"Neskatoties uz to, ka sociālās aprūpes centros ir cilvēki ar ļoti smagām hroniskām saslimšanām, valsts sociālās aprūpes centros tie ir garīga rakstura traucējumi, kas kombinēti ar smagām hroniskām saslimšanām, – 80 un vairāk procenti ir bez simptomiem, līdz ar to mēs varam šos gadījumus izķert tikai ar skrīninga palīdzību," skaidroja Petraviča.

Ministre skaidroja, ka infekcija centrā var "ienākt" ar darbiniekiem vai tādos gadījumos, kad klients, kuram ir apstiprināts Covid-19, tiek izrakstīts no slimnīcas, jo ārstēšanās stacionārā viņam vairs nav nepieciešama.

"Pansionāts ir viena liela mājsaimniecība," uzsvēra ministre, piebilstot, ka tur nevar ievērot divu metru principu, kā arī kontakti tur ir ilgāki par 15 minūtēm.

Jautāta, vai nevajadzēja pastiprinātus drošības pasākumus sociālās aprūpes centros ieviest jau krietni ātrāk, Petraviča uzsvēra: "Esam aktīvi strādājuši kopš februāra beigām, tiklīdz parādījās pirmie signāli par saslimšanu valstī. Pavasarī arī mums izdevās tikt ar situāciju galā samērā labi, bet, palielinoties saslimstībai valstī, protams, tas atspoguļojās arī sociālās aprūpes centros."

"Mēs esam aktīvi darījuši visu gan lai pilnveidotu vadlīnijas, gan lai konsultētu, [esam] saukuši video konferences, kurās piedalās sociālās aprūpes centru vadītāji, lai maksimāli stāstītu un skaidrotu," akcentēja Petraviča.

Sociālās aprūpes centros papildu laboratoriskajiem testiem tiks nodrošināti arī ātrie Covid-19 eksprestesti, lai darbinieki katru dienu tiktu testēti, pauda ministre.

Tāpat viņa uzsvēra, ka "jāiztur vēl kādas trīs nedēļas, līdz mums būs vakcīnas un mēs varēsim uzsākt vakcināciju".

Kā liecina provizoriskās aptaujas sociālās aprūpes centros, vakcīnu pret Covid-19 piekrīt saņemt ap 90% centru klientu, atklāja Petraviča. Tāpat viņa paskaidroja, ka centros saraksti tiek veidoti trīs kategorijās – vēlas, nevēlas vai vēl šaubās par vakcīnas saņemšanu.

Jau ziņots, ka otrdien Petraviča un citi atbildīgo institūciju pārstāvji informēja par rīcības plānu, kā ierobežot Covid-19 izplatību ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!