Foto: LETA

Jaunā koronovīrusa izraisītā saslimšana Covid-19 apstiprināta trim Rēzeknes slimnīcas mediķiem. Ceturtdien izskanējušajām ziņām par bērnu ķirurģi, kurai konstatēta šī saslimšana, piektdien pievienojās jaunumi par vēl diviem sasirgušiem vidējā medicīnas personāla darbiniekiem. Vēl četru iedzīvotāju testu rezultātus laboratorija pārbaudīs.

Plašākā izmeklēšanā Rēzeknes slimnīcā strādājošajiem kopumā veikti 67 testi, četros gadījumos to rezultāti vēl tiks precizēti. "Četri paraugi deva apšaubāmu reakciju, tos atkārtoti izmeklēs," Veselības ministrijas rīkotā preses konferencē teica Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāvis Juris Perevoščikovs.

Izmeklējot pirmās saslimušās, Rēzeknes slimnīcas bērnu ķirurģes, kontaktpersonu loku, par tādām atzītas 26 personas. No tām septiņi ir viņas kolēģi mediķi.

"Bija noteiktas kontaktpersonas ne tikai ārstniecības personu vidū, bet arī (tie ir arī) pacienti, kuri bija iepriekšējās dienās pie šīs ārstes, kad pastāvēja inficēšanās risks. Prasības attiecībā uz mājas karantīnu – 14 dienas – attiecas uz ikvienu kontaktpersonu," stāstīja SPKC epidemiologs Perevoščikovs.

Pirmie simptomi saslimušajai ārstei parādījās 19. martā un viņa uzreiz devās pašizolācijā, liecina slimnīcas sniegtā informācija.

Kā notika inficēšanās, epidemiologiem pagaidām nav izdevies noskaidrot.

Pēc tam, kad piektdien tika apstiprināti vēl divi saslimšana gadījumi ar Covid-19 Rēzeknes slimnīcas mediķu lokā, arī viņu kontaktpersonas tiek apzinātas, lai uz tām attiecinātu 14 dienu pašizolāciju mājās. Uz preses konferencē uzdoto jautājumu, vai slimnīcā nevajadzētu ieviest plašākus drošības pasākumus, Perevoščikovs par apsveicamām nosauca tās darbības, ko slimnīca jau veic. Proti, galvenais esot apzināt pilnīgi visus cilvēkus, kuri kontaktējušies ar saslimušajiem.

"Neapšaubāmi, būs arī citas slimnīcas, kur varētu būt līdzīgi gadījumi. Diemžēl starptautiskā prakse liecina par to, ka ar Covid-19 infekciju visbiežāk inficējas veselības aprūpes personāls. Viņi ir lielākā riska grupa," skaidroja Perevoščikovs.

Jau vēstīts, ka aizvadītajā diennaktī veikti 1089 izmeklējumi personām ar aizdomām par saslimšanu ar Covid-19, bet saslimšana apstiprināta 36 cilvēkiem. Latvijā kopā veikti 11702 izmeklējumi, infekcija apstiprināta 280 personām. 21 pacients stacionēts ar vieglu slimības gaitu, vēsta SPKC.

Attiecībā uz Rēzeknes slimnīcā nesen konstatētajiem saslimšanas gadījumiem ar koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19, ir noņemtas dažas blakus esošās Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) brigādes līdz testu rezultātu sagaidīšanai, preses konferencē žurnālistiem pastāstīja NMPD direktore Liene Cipule.

Vēl joprojām tiek gaidīti rezultāti vienam no šo brigāžu darbiniekiem, klāstīja NMPD direktore.

Tāpat šonedēļ NMPD ir sācis veikt analīzes arī vairākām Covid-19 riska grupām. "Esam paplašinājuši sabiedrības riska grupu testēšanu, jo ir notikusi testēšana arī sociālās aprūpes centros un NMPD testējuši centru darbiniekus un iemītniekus," sacīja Cipule.

Notiek arī analīžu savākšana no medicīnas darbiniekiem. Vienlaikus ir uzsākta sadarbība ar policiju, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, lai uzsāktu skrīningu un tādējādi novērstu iespēju, ka kāds no šiem darbiniekiem ir inficēts un varētu inficēt citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!