Foto: LETA

Covid-19 atvieglojumi ļaus uzņēmējiem mazliet atvilkt elpu, bet tie joprojām ir stingrāki nekā Lietuvā un Igaunijā, otrdien, 15. februārī, valdības sēdē pauda Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas prezidents Jānis Naglis.

"Delfi" jau vēstīja, ka Ministru kabinets otrdien vienojās no 1. marta atcelt vai mīkstināt virkni spēkā esošo Covid-19 ierobežojumu, tostarp tirdzniecības nozarē, kā arī atļaujot strādāt tām nozarēm, kuru darbība līdz šim bija liegta.

Uzrunājot valdības pārstāvjus, Naglis pateicās par to, ka "strīdos dzima neliela daļa no patiesības un Ministru kabineta lēmumprojekta izmaiņas dos iespēju mazliet atvilkt elpu uzņēmējiem".

Vienlaikus viņš norādīja uz atsevišķiem neatrisinātiem un turpmāk diskutējamiem jautājumiem, piemēram, par to, ka Latvijas ierobežojumi joprojām joprojām būs "krietni stingrāki" nekā Igaunijā un Lietuvā. Viņš neizslēdza iespēju, ka šo valstu pierobežā dzīvojošie joprojām izvēlēsies saņemt pakalpojumus kaimiņvalstīs, kur epidemioloģiskās drošības nosacījumi ir liberālāki.

Tāpat Naglis pauda sarūgtinājumu, ka valdība neskata jautājumu par atbalstu tiem uzņēmumiem, kuru darbība bijusi ierobežota, nevis apturēta pavisam. Viņš piebilda, ka no ierobežojumiem sevišķi cieša pakalpojumu sniedzēji, kā rezultātā vairāki uzņēmumi ir bankrota priekšā.

Viņš pateicās valdībai par sperto "pussolīti" un aicināja turpmāk diskutēt arī par iespēju atļaut pulcēties lielākam cilvēku skaitam.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV), kurš Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) prombūtnes dēļ otrdien vadīja valdības sēdi, atzina, ka gadījumā, ja epidemioloģiskā situācija uzlabosies, valdība neuzturēs ierobežojumus un lems par tālākiem soļiem. Viņš pauda cerību, ka nozares arī turpmāk sadarbosies ar valdību, lemjot par soļiem izejai no Covid-19 krīzes.

Savukārt veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) uzsvēra, ka valdības lēmums par atvieglojumiem no 1. marta ir nevis "pussolītis", bet gan "platākais solis" atvieglojumu ieviešanā, kādu valdība varēja spert, ņemot vērā aktuālo epidemioloģisko situāciju.

"Mēs darām to, ko sagaida sabiedrība un uzņēmēji – mēs rādām skaidru ceļu, kā ieviesīsim atvieglojumus un tuvosimies normālai dzīvei. Pandēmija nav beigusies, tāpēc, ieviešot atvieglojumus, pieaugs cilvēku individuālā atbildība. Ceru, ka drīz redzēsim īstu pandēmijas beigu sākumu," sacīja Pavļuts.

Jau vēstīts, ka Ministru kabinets otrdien, 15. februārī, vienojās no šā gada 1. marta mīkstināt patlaban spēkā esošos ierobežojumus tirdzniecības nozarē, proti, veikali vairs netiks dalīti epidemioloģiski drošos un nedrošos, tomēr spēkā būs prasība par 15 kvadrātmetru nodrošināšanu uz pakalpojuma saņēmēju.

Valdība arī lēma no 1. marta atļaut atsākt darbu tām nozarēm, kuru darbība līdz šim ir ierobežota, piemēram, naktsklubu, azartspēļu un atrakciju darbību. Šie pasākumi varēs notikt epidemioloģiski drošajā vidē, tostrap pakalpojuma saņēmējam un pakalpojuma sniedzējam būs jābūt ar derīgu Covid-19 sertifikātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!