Foto: LETA
Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS) tiks īstenoti vairāki preventīvi piesardzības pasākumi, kas ir nepieciešami, lai pasargātu stacionāru pacientus, kuriem ir novājināta imunitāte, tādējādi novēršot veselības un atsevišķos gadījumos arī iespējamo dzīvības apdraudējumu saistībā ar "Covid-19" slimības izplatību Latvijā, portālu "Delfi" informēja RAKUS pārstāve Ilga Namniece.

Turpmāk apmeklētājiem tiks liegts apciemot tuviniekus (pacientus) vairākos RAKUS stacionāros: visās nodaļās stacionārā "Latvijas Infektoloģijas centrs", "Tuberkulozes un plaušu slimību centrs", visās nodaļās stacionārā "Latvijas Onkoloģijas centrs", izņemot Ambulatoro nodaļu, kā arī visās nodaļās stacionārā "Biķernieki", izņemot Oftalmoloģijas klīniku.

Tāpat apmeklēšana tiks liegta stacionārā "Gaiļezers": Neiroloģijas un neiroķirurģijas klīnikas 7. Vispārējās neiroloģijas nodaļā, Neiroloģijas un neiroķirurģijas klīnikas 16. Neiroķirurģijas nodaļā, Sirds un asinsvadu slimību klīnikas 3. Neatliekamās kardioloģijas nodaļā, Sirds un asinsvadu slimību klīnikas 9. Kardioloģijas nodaļā, Rokas un plastiskās ķirurģijas nodaļā.

Namniece norāda, ka tāpat pacientu apmeklējums tiks liegts visu slimnīcas stacionāru intensīvās terapijas nodaļās, kā arī pastiprinātās novērošanas palātās visās ārstniecības nodaļās.

RAKUS stacionāru nodaļās pacientus būs atļauts apmeklēt izņēmuma kārtā – tikai ar nodaļas vadītāja atļauju, informēja Namniece.

Tāpat kā līdz šim, visu diennakti pacientiem tiks sniegta palīdzība stacionāra "Gaiļezers" Neatliekamās medicīniskās palīdzības un pacientu uzņemšanas klīnikā. Taču jāņem vērā, ka pacientu tuvinieki varēs uzturēties tikai uzgaidāmajā telpā. Neatliekamās medicīniskās palīdzības un pacientu uzņemšanas klīnikas iekštelpās pacienta tuvinieki netiks ielaisti!

RAKUS lūdz pacientu tuviniekus izturēties ar sapratni, jo minētie pasākumi tiek ieviesti, lai neapdraudētu stacionāros un nodaļās šobrīd ārstējošos pacientu veselību, piemēram, onkoloģiskos pacientus, sirds-asinsvadu slimību pacientus, pacientus, kas sirgst ar hroniskām plaušu slimībām, kā arī aknu, nieru slimībām, cukura diabētu, dažādām infekciju slimībām – HIV/Aids, A, B, C hepatīta pacientus un pacientus pēc smagām ķirurģiskām operācijām.

Namniece vērš uzmanību, ka joprojām cilvēki var apmeklēt RAKUS stacionāru ārstus ambulatori, kā arī veikt diagnostiskos izmeklējumus, medicīniskās procedūras un manipulācijas, saskaņā ar iepriekš veikto pierakstu.

Pirms ambulatorās vizītes pie ārsta vai plānotā izmeklējuma, vai, iestājoties stacionārā – ikvienam ir/ būs jāaizpilda anketa, kur lūdzam norādīt – vai cilvēkam ir kāds no Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) definētajiem nosacījumiem potenciālajai saslimstībai ar "Covid-19".

"Dažkārt, paši to nenojaušot, varam neapzināti apdraudēt cilvēku ar novājinātu imunitāti atlabšanu un izveseļošanos. Laikā, kad valstiski cenšamies ierobežot "Covid-19" izplatību, arī mūsu slimnīcas stacionāros ieviešam virkni ierobežojumu. Tas tiek darīts ar mērķi – pasargāt pacientus un neapdraudēt viņu ārstniecības procesu," norādīja RAKUS valdes priekšsēdētājs Imants Paeglītis, uzsverot, ka slimnīcas mediķi arī turpmāk sniegs nepieciešamo medicīnisko palīdzību.

Paeglītis aicina ikvienu izturēties saprotoši un respektēt ieviestos ierobežojumus, kā arī izpildīt ārstu un māsu norādījumus, jo mediķiem rūp pacientu atveseļošanās. "Vienlaikus aicinu ikvienu izturēties atbildīgi ne tikai pret savu tuvinieku, bet arī līdzcilvēku veselību. Ja esat atgriezies no "Covid-19" skartās teritorijas, lūdzu, palieciet mājās 14 dienas," atgādināja Paeglītis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!