Foto: LETA
Trešdien, 14. aprīlī, Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas deputāti nolēma nākamajās sēdēs turpināt izvērtēt vairāk nekā 17 000 Latvijas pilsoņu parakstīto kolektīvo iesniegumu "Par Vakcinācijas biroja likvidēšanu" un vairāk nekā 13 000 atbalstīto iesniegumu "Vakcinācijai aizvien jābūt brīvprātīgai". Uz komisijas sēdi izlemts aicināt Vakcinācijas projekta biroja pārstāvjus un citus ekspertus.

Iniciatīvas aprakstā par Vakcinācijas projekta biroja likvidēšanu portālā "manabalss.lv" iesniedzēji norādījuši, ka, lai mazinātu birokrātiju un nepārdomātu finansiālo līdzekļu izšķērdēšanu, atsevišķa Vakcinācijas biroja izveide nav nepieciešama.

"Tāpēc ir nepieciešams atzīt kļūdu un likvidēt Vakcinācijas projekta biroju. Vienlaikus tas samazinās arī mākslīgi radīto birokrātisko aparātu, kas turklāt sevi nav attaisnojis," rakstīja iniciatīvas iesniedzēji. Viņi uzskata, ka "sabiedrības labums no tā būs vēl lielākas līdzekļu izšķērdēšanas novēršana". "Šis ir Veselības ministrijas nepārdomāts solis, un to vajag labot".

Saeimas komisijā trešdien iniciatīvas iesniedzēju pārstāve Ilze Zeltkalne uzsvēra, ka biroja reorganizācija ir "spļāviens sejā" cilvēkiem, kuri vēlas biroja likvidāciju, nevis reorganizāciju.

Komisijas deputāti vienojās turpināt diskusijas par šo iniciatīvu, pieaicinot biroja pārstāvjus un citus ekspertus plašākai diskusijai.

Trešdienas, 14. aprīļa, pēcpusdienā šo iniciatīvu parakstījuši jau 20 176 cilvēki.

Tāpat komisijā skatīja arī iniciatīvu "Vakcinācijai aizvien jābūt brīvprātīgai", par kuru parakstu vākšana platformā "manabalss.lv" tika uzsākta 12. janvārī un līdz 16. marta pulksten 7 iniciatīvu bija parakstījuši 13 975 atbalstītāji, tāpēc tā tika skatīta arī Saeimā. 14. aprīļa pēcpusdienā iniciatīvu bija parakstījuši jau 16 419 atbalstītāji.

Iniciatīvas pārstāvis Artūrs Ikvilds iesniegumā aicinājis Saeimu rast risinājumu, izveidojot tādu tiesisko normu kopumu, kas nepieļautu ne valsts, ne pašvaldību, ne privātā sektorā strādājošo pakļaušanu diskriminācijai vakcinācijas esamības vai neesamības dēļ.

Iniciatīvas aprakstā portālā "manabalss.lv" rakstīts, ka, lai arī pašlaik vakcinācija pret Covid-19 ir brīvprātīga, iniciatīvas autors pauž bažas, ka tas varētu mainīties un mediķiem, kā arī citiem valsts dienestu darbiniekiem tā varētu kļūt obligāta. Kā piemēri tiek minēts darbs policijā, robežsardzē, zemessardzē. Iniciatīvas autori uzskata, ka tas "ir pretrunā cilvēka brīvās gribas tiesībām".

Tāpat iniciatīvas aprakstā rakstīts, ka "būtu neētiski un prettiesiski pielietot dažādus ietekmēšanas instrumentus, lai cilvēki vakcinētos ar Covid-19 vakcīnu, kad tās ilgtermiņa iedarbība vēl nav zinātniski noskaidrota, un šī vakcīna ir ārkārtējs risinājums."

Jau ziņots, ka Vakcinācijas projekta birojs tiks likvidēts kā Veselības ministrijas struktūrvienība un integrēts Nacionālajā veselības dienestā (NVD) kā tā struktūrvienība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!