Foto: LETA

Ģimenes ārsta Jura Jakovina rīcību, pieņemot pacientus, kamēr pašam ir Covid-19 saslimšanas simptomi, vērtēs Veselības inspekcija (VI), žurnālistiem preses konferencē piektdien, 15. janvārī, atklāja Nacionālā veselības dienesta (NVD) Vidzemes reģionālās nodaļas vadītāja Sigita Alhimoviča.

Visi pacienti, kuri kontaktējušies ar šo ģimenes ārstu, tai skaitā bijuši vizītē pie ārsta no pagājušā gada 27. decembra līdz šā gada 11. janvārim, ir nosakāmi par tuvām kontaktpersonām un viņiem jādodas mājas karantīnā.

Par augsta riska kontaktpersonām ir nosakāmi visi cilvēki, kuri kontaktējušies ar saslimušo tuvāk par diviem metriem, ilgāk par 15 minūtēm, vai pavadījuši vienā telpā ilgāk par 15 minūtēm, skaidroja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību uzraudzības un imunizācijas nodaļas vecākā epidemioloģe Rita Korotinska.

Savukārt zema riska kontaktpersonām, kas, piemēram, pagāja garām gaitenī vai kontaktējās mazāk kā 15 minūtes, SPKC iesaka novērot savu veselības stāvokli un nepieciešamības gadījumā vērsties pie speciālista, kā arī veikt Covid-19 testu. Korotinska skaidroja, ka testu ieteicams veikt arī tādā gadījumā, ja saslimšanas simptomi parādās kādam no ģimenes locekļiem, nevis pašam.

Alhimoviča atklāja, ka Jakovina pacienti var vērsties pie ģimenes ārstiem tajā pašā darbības teritorijā, kur strādājis ārsts. Viņa pamatdarbības vieta ir Valmiera, kā arī Rencēnu, Bērzaines un Vaidavas pagasti, tostarp Pārgauja, Kārliena un Kaugurmuiža.

Jakovina pacienti var vērsties pie ārstes Ineses Rāviņas vai Ingas Gruntes, kura vairāk apkalpo bērnus. Rencēnu puses pacienti var vērsties pie ārstes Marikas Grūsles, norādīja Alhimoviča.

Viņa skaidroja, ka ārsti ir informēti par papildu pacientiem, tomēr pacients var izvēlēties arī citu ģimenes ārstu pie kura vērsties Jakovina prombūtnes laikā.

Tāpat viņa atklāja, ka ģimenes ārsta Inese Gabrāne, kura darbojas tajā pašā praksē, kur Jakovins, no rītdienas atgriezīsies darbā, jo līdz šim bijusi prombūtnē.

Tāpat NVD informēja, ka sestdien un svētdien tiks nodrošināti papildu Covid-19 testēšanas punkti Valmierā un Rencēnos, lai ārsta kontaktpersonas un citi cilvēki varētu veikt testu.

SPKC pārstāve norādīja, ka "šis gadījums ir ļoti neparasts", bet notiek epidemioloģiskā izmeklēšana, lai apzinātu iespējamās kontaktpersonas.

Jau ziņots, ka, atbilstoši publiski pieejamajam ar Nacionālo veselības dienestu līgumattiecībās esošo ģimenes ārstu sarakstam Jurim Jakovinam ir lielākais reģistrēto pacientu skaits Latvijā – 5645 pieaugušo un 650 bērnu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!