Foto: F64

Sētnieku trūkums Covid-19 radītās situācijas dēļ šogad ir būtiskāks kā citus gadus, tomēr darbā sāk pieteikties arī jauni darbinieki, portālam "Delfi" norādīja SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) pārstāve Una Grenevica.

Jau vēstīts, ka no 15. novembra pašvaldībās un to kapitālsabiedrībās klātienē drīkstēs strādāt darbinieki, kuriem ir derīgs Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts.

Arī RNP jaunie darbinieki drīkstēs strādāt vien tad, ja varēs uzrādīt sadarbspējīgu sertifikātu. Vienlaikus ir daļa darbinieku, kuri vakcināciju pret Covid-19 ir uzsākuši, bet līdz 15. novembrim vēl nebūs pabeiguši.

"Ceram, ka valdība lems, ka šajos gadījumos tomēr ir iespēja darba attiecības turpināt, piemēram, veicot darbinieku testēšanu," pauda Grenevica.

Lai risinātu sētnieku iztrūkumu, tiek piesaistīti papildus darbinieki (piemēram, labiekārtošanas strādnieki), kā arī aizvietošanu veic blakus esošo māju sētnieki.

Tāpat uzņēmumā notiek darbs pie mehanizētu risinājumu ieviešanas un plānots izstrādāt papildus komunikācijas kanālus tikai tiem pieteikumiem, kas saistīti ar sniega tīrīšanu, norādīja Grenevica.

Ministru kabinets otrdien lēma par mēnesi jeb līdz 15. decembrim pagarināt atsevišķu profesiju pārstāvjiem pienākumu saņemt Covid-19 sertifikātu amata pienākumu veikšanai.

Izmaiņas rīkojumā par ārkārtējās situācijas izsludināšanu paredz, ka publiskajā sektorā nodarbinātie, kuri līdz 15. novembrim būs uzsākuši vakcinācijas kursu, proti, saņēmuši vakcīnas divas devas vai vienu devu, taču vēl nebūs saņēmuši Covid-19 vakcinācijas sertifikātu, varēs turpināt pildīt darba pienākumus attālināti vai klātienē.

Vienlaikus noteikts, ka šīm personām vakcinācijas sertifikāta iegūšanas gala termiņš ir šā gada 15. decembris. Līdz tam nodarbinātie klātienē turpinās darbu, uzrādot testēšanas sertifikātu, kas ir ne vecāks par 72 stundām, turklāt testēšana jāveic par saviem līdzekļiem, ja nav citas vienošanās ar darba devēju.

Kā ziņots iepriekš, Ministru kabineta pieņemtais ārkārtējās situācijas regulējums nosaka, ka valsts un pašvaldību institūciju (tai skaitā kapitālsabiedrību) darbinieki un amatpersonas no šā gada 15. novembra savus darba pienākumus var veikt tikai tad, ja viņiem ir sadarbspējīgs vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts.

Ceturtdien, 4. novembrī, Saeima galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā, paredzot pienākumu darba ņēmējiem līdz 15. novembrim vakcinēties pret Covid-19.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!