Foto: LETA

Ņemot vērā, ka Jelgavas pilsētas slimnīcas bērnu nodaļa uz laiku kļuvusi par Covid-19 nodaļu, no pirmdienas, 18. oktobra, uz nenoteiktu laiku ir slēgta slimnīcas teritorijā esošā glābējsilīte, portālu "Delfi" informēja sabiedrisko attiecību speciāliste Laura Vanaga.

Jelgavas pilsētas slimnīcas teritorijā glābējsilīte darbojas kopš 2014. gada 29. augusta. Līdz šim Jelgavas glābējsilītē ievietoti pieci bērni.

Kopš 2009. gada Latvijā izveidotas pavisam astoņas "Baby Box – vieta bērna dzīvībai!" jeb glābējsilītes – Rīgā, Ventspilī, Liepājā, Valmierā, Madonā, Rēzeknē, Daugavpilī un Jelgavā.

Līdz šim glābējsilītēs Latvijā atstāti pavisam 54 bērni, no tiem trīs bērni 2021. gadā.

Glābējsilīte ir īpaša vieta, kur vecāki, dažādu apstākļu spiesti, var anonīmi atteikties no sava mazuļa.

Atverot glābējsilītes durvis un ieliekot bērnu, vecāks atsakās no viņa, un bērnam tiks meklēta jauna ģimene. Ja bērna vecāks pārdomā un tomēr vēlas rūpēties par bērnu, viņam pusgada laikā laikā jāvēršas bāriņtiesā, kura izvērtēs, vai tas ir bērna interesēs.

Pie nevienas no glābējsilītēm nav apsardzes vai novērošanas kameru.

Jau ziņots, ka līdz ar straujo Covid-19 saslimstības pieaugumu valstī un kritisko epidemioloģisko situāciju, no 19. oktobra tika slēgta Jelgavas pilsētas slimnīcas Bērnu nodaļa.

Jelgavas pilsētas slimnīcas valdes loceklis Kārlis Smilga uzsvēra, ka, lai nodrošinātu stacionāro pediatrijas pakalpojumu pieejamību, mazos pacientus slimnīcā turpinās pieņemt dienas stacionārā katru darba dienu no pulksten 8 līdz 16, kā arī tiks nodrošināta diennakts neatliekamā medicīniskā palīdzība slimnīcas uzņemšanas nodaļā.

Šādu lēmumu Valsts operatīvā medicīniskā komisija pieņēmusi, jo valstī tiek meklēti papildu resursi Covid-19 pacientu uzņemšanai. Slēdzot Bērnu nodaļu, Jelgavas slimnīcā papildu tiks izveidotas 20 Covid-19 pacientu aprūpes gultas. Tas nozīmē, ka kopumā Jelgavas slimnīcā būs 60 Covid-19 pacientu gultasvietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!