Foto: LETA
Ministru kabineta otrdien pieņemtie ierobežojumi Covid-19 izplatībai ir vērsti uz to, lai pēc iespējas paturētu ilgāk "vienumu – ģimene, skola un darbs", tā krustojumus ar citām grupām uz brīdi ierobežojot, ceturtdien preses konferencē, skaidrojot jaunos noteikumus izglītības un sporta jomā, teica izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP).

Jau vēstīts, ka Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) ceturtdien informēja par valdības 13. oktobrī noteiktajiem ierobežojumiem un piesardzības pasākumiem interešu izglītībā, vispārējā izglītībā un sportā, kas ir spēkā no 14. oktobra līdz 6. novembrim. Preses konferenci bija iespējams vērot portālā "Delfi".

Preses konferencē piedalījās Šuplinska, IZM valsts sekretāra vietnieks, Sporta departamenta direktors Edgars Severs un Rīgas Valsts klasiskās ģimnāzijas direktors Romans Alijevs.

Šuplinska preses konferencē norādīja, ka skolās mācību process tiek organizēts "vienuma" ietvaros – klase vai grupa. Šajās grupās prasība pēc divu metru distances ievērošanas un sejas masku valkāšana nav jāievēro, taču paliek spēkā prasība pēc roku un virsmu dezinfekcijas, kā arī telpu vēdināšanas.

Viņa atgādināja, ka interešu izglītība nav aizliegta – individuāli interešu izglītība var notikt, turklāt attālināti tajā var iesaistīties viss interešu izglītības vai profesionālās ievirzes kolektīvs.

"Tie, kas šodien ir uzlikuši uzlīmi "GribuSportot", – mēs aicinām to darīt! Mēs ceram, ka meža takas un ielas būs pilnas ar skrējējiem un vingrotājiem," pauda Šuplinska, atgādinot, ka ārtelpās sporta ierobežojumu nav.

Šuplinska aicināja būt atbildīgiem un apdomāt, vai ārpus darba un mājsaimniecības nav iespējams ierobežot savas aktivitātes. "Privātā dzīve ir katra paša ziņā, bet mājas ballītes un draugu apmeklējums ir stingri jāizvērtē," noslēdza Šuplinska.

Severs atgādināja, ka treniņi grupās ir iespējami ārā, kā arī iespējams organizēt treniņus attālināti un individuāli. Taču svarīgi atcerēties, ka ne āra, ne iekštelpu treniņu gadījumā nedrīkst izmantot ģērbtuves.

Tāpat saglabājas prasība ievērot 30 cilvēku, ieskaitot treneri, skaitu grupā. Ja trenējas individuāli, ir viens sportists un viens treneris, bet, ja pie trenera vēlas sportot vienas mājsaimniecības locekļi, piemēram, māsa un brālis, tad tas ir atļauts.

Severs norādīja, ka sporta skolas šajās nedēļās izvēlas vairāk piestrādāt pie sportistu fiziskās sagatavotības, kā arī īstenot treniņus attālinātā režīmā. Savukārt peldētapmācību visas skolas drīkst īstenot vienas klases vai grupas ietvaros.

Jaunie noteikumi neattiecas uz profesionāliem sportistiem, Latvijas Olimpiskās izlases sportistiem un augstāko līgu sportistiem, taču nepilngadīgajiem sportistiem treniņi var norisināties ārā, bet ne grupu ietvaros.

Severs atgādināja, ka visi sporta pasākumi ir aizliegti, izņemto starptautiskus sporta pasākumus, kas ir starptautiskās federācijas kalendārā un augstāko līgu sacensības pieaugušajiem.

Klasiskās ģimnāzijas direktors Alijevs norādīja, ka viņa vadītā skola īsteno "B" modeli, klātienes mācības miksējot ar 2-3 dienām attālinātā režīmā. "Būtiski visiem skolotājiem ievērot noteikumus un prasības un visas pašiniciatīvas saskaņot ar skolas vadību," sacīja Alijevs.

Tāpat preses konferencē tika atgādināts, ka neskaidrību gadījumā var konsultēties ar IZM un SPKC speciālistiem, ja rodas šaubas par to, kā organizēt pasākumus vai procesu klātienē. Tāpat arī IZM mājaslapā ir atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem par Covid-19 "otro vilni".

Jau vēstīts, ka, lai mazinātu infekcijas izplatību, no 17. oktobra līdz 6. novembrim visā valstī noteiktas šādas drošības prasības:

- Klātienē nenotiks interešu izglītības un amatiermākslu nodarbības gan pieaugušajiem, gan bērniem grupās. Var notikt tikai individuālas apmācības. Tas attiecas arī uz mūzikas un mākslas skolām.

- Sporta treniņi (nodarbības) grupās var notikt tikai ārpus telpām vai attālināti, neizmantojot kopīgās ģērbtuves. Telpās treniņi var norisināties tikai individuāli. Šī prasība attiecas arī uz sporta klubiem, bet neattiecas uz Latvijas pieaugušo izlases, Latvijas Olimpiskās vienības un Latvijas Paralimpiskās vienības sportistu, kā arī komandu sporta spēļu augstāko līgu komandu sporta treniņiem pieaugušajiem.

- Aizliegts organizēt sporta pasākumus, piemēram, sacensības (neattiecas uz starptautiskiem sporta pasākumiem, kā arī komandu sporta spēļu augstāko līgu komandu sporta sacensībām pieaugušajiem).

No 17. oktobra:

- Privātu pasākumu vietās kopā drīkst būt telpās 30 cilvēki, ārpus telpām – 300 cilvēki. Ja privātu pasākumu rīko publiskā vietā, piemēram, restorānā, izīrētā pirtī, klubā u.tml., tad jānodrošina viesiem fiksētas, personalizētas sēdvietas, divu metru distance (izņemot personām no vienas mājsaimniecības), kā arī pasākums var norisināties līdz pulksten 24.

Ierobežojumi pulcēties privātos pasākumos tiek noteikti līdz šī gada 31. decembrim, atbilstoši tam, kā ir noteikti ierobežojumi publiskiem pasākumiem.

- Sabiedriskās ēdināšanas vietās (arī bāros) iekštelpās pie galdiņiem drīkst atrasties ne vairāk par četrām personām, kuras nav no vienas mājsaimniecības. Tāpat sabiedriskās ēdināšanas vietas drīkstēs strādāt no pulksten 6 līdz 24.

Tāpat, lai mazinātu vīrusa izplatību un epidemiologiem būtu laiks novērot inficēšanās skaita dinamikas svārstības, valdība lēma, ka 7.-12. klašu skolēni vienu nedēļu no 26. līdz 30. oktobrim (nedēļa pēc skolēnu brīvlaika) mācīsies attālināti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!