Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Zinātniskajām institūcijām praktiskas ievirzes pētījumiem Covid-19 infekcijas slimības izplatības ierobežošanai un iedzīvotāju aizsardzībai Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) sadalīs 8,4 miljonus eiro.

CFLA sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Luste informē, ka Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) izstrādātajā Eiropas Savienības (ES) fondu programmā kopējais finansējums ir 8,4 miljoni eiro, no kuriem 7,2 miljonus finansēs Eiropas Reģionālās attīstības fonds (ERAF).

Piektajā projektu iesniegumu atlases kārtā finansējumu piešķirs ar saimniecisku darbību nesaistītu projektu īstenošanai, kas mērķēti uz Covid-19 infekcijas slimības izplatības ierobežošanu un iedzīvotāju aizsardzību, tostarp diagnostikas, ārstniecības līdzekļu, un inženiertehniskajiem risinājumiem cilvēka drošības palielināšanai, attālināto pakalpojumu nodrošināšanu veselības aprūpē un izglītības procesā.

Tāpat paredzēts atbalstīt projektus, kas nodrošinās strukturālu pārmaiņu ieviešanu ekonomikā un sabiedrības vajadzību nodrošināšanā, tai skaitā veselības aprūpē - arī sirds un asinsvadu slimību vai vēža profilaksei, uz pacientu vērstai un integrētai aprūpei. Finansēti var tikt arī projekti, kas uzlabos kiberdrošību un datu aizsardzību, kvantu tehnoloģijas, reģionālo ekonomisko attīstību, ilgtspējīgu resursu izmantošanu un klimatneitralitāti.

Viena projekta maksimālais publiskā finansējuma apmērs ir 500 000 eiro, bet minimālais publiskā finansējuma apmērs - 30 000 eiro.

Šai iesniegumu atlases kārtai plānotais kopējais attiecināmais publiskais finansējums ir 8 358 395 eiro, ko veido ERAF finansējums 7 225 657 eiro apmērā un valsts budžeta finansējums 1 132 738 eiro.

ERAF atbalsts praktiskas ievirzes pētījumu veikšanai paredzēts no darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" specifiskā atbalsta mērķa "Palielināt Latvijas zinātnisko institūciju pētniecisko un inovatīvo kapacitāti un spēju piesaistīt ārējo finansējumu, ieguldot cilvēkresursos un infrastruktūrā" pasākuma "Praktiskas ievirzes pētījumi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!