Foto: AP/Scanpix/LETA
Lai gan jau patlaban darbs ar Covid-19 pacientiem prasa lielus mediķu resursus, Latvijas Infektoloģijas centram ir plāns pacientu pieplūduma gadījumā, intervijā Latvijas Radio sacīja stacionāra Covid-19 pacientu nodaļas vadītāja Ilze Bērziņa.

Vaicāta, kāda būs rīcība, ja slimnieku skaits būs ļoti liels, viņa skaidroja, ka tādā gadījumā pārprofilēs nodaļas. Ja akūtā palīdzība tiks sniegta, bet ierobežota plānveida, tad, viņaprāt, mediķi tādā situācija tiks galā.

Vaicāta, vai varētu būt situācijas, kad mediķiem jāpieņem lēmums ļoti smagos pacientus vairs neglābt, bet glābt tos, kurus var izglābt, speciāliste uzsvēra, ka līdz tādai situācijai ir tālu. Viņa to drīzāk raksturoja kā fantastiku. "Jācer, ka tā ir fantastika. Jo pacienti izārstējas. Mēs sniedzam adekvātu palīdzību. Pasaulē ir iestrādes, kā šo slimību labāk ārstēt, un mums arī ir. Tā kā pacienti izrakstās. Nekāda traģiska situācija viennozīmīgi neiezīmējas," viņa uzsvēra.

Viņa gan atzina, ka šis darbs prasa lielus mediķu resursus. Tas ir smags darbs un mediķiem ir grūti.

Bērziņa norādīja, ka mediķi spēs sniegt palīdzību, tomēr katram iedzīvotājam jādomā par to, lai nenotiktu inficēšanās. Jādomā arī par neapzinātām aktivitātēm, jubilejām, jāievēro distancēšanos, drošības pasākumi sabiedriskajā transportā un veikalos, cilvēkiem jābūt modriem un jārūpējas par savu veselību, aicināja mediķe.

Raksturojot slimnīcā nonākušos pacientus, Bērziņa stāstīja, ka ir gadījumi, kad cilvēki saslimuši ģimenē, darba vietās, ir arī vecāki cilvēki, kas, piemēram, bijuši tikai veikalā vai braukuši kaut kur ar sabiedrisko transportu. Ir saslimušie, kas bijuši kādās ekskursijās, jubilejās. Stacionārā ir ārstējušies arī daudz aktīvi skolotāji, stāstīja mediķe.

20-30% cilvēku inficēšanās ceļš nav izsekojams, viņa teica.

Speciāliste arī uzsvēra, ka aizsarglīdzekļu Infektoloģijas centrā pietiek. "Tas viss tiek kontrolēts, no ziemas, pavasara jau ir iestrādes, kā to visu organizēt. Mēs nejūtam nekādu apgrūtinājumu ikdienas darbā," viņa sacīja.

Bērziņa arī atzina, ka gripas laiks prasīs papildu darbu, jo pacientus būs grūtāk diferencēt. Slimības ir ar līdzīgiem simptomiem, bet atšķirīgu ārstēšanu. Viņa aicināja iedzīvotājus vakcinēties pret gripu, uzsverot, ka neviens nekad nevar zināt, cik smagi saslims. "Gripas pacients arī var slimot ļoti, ļoti smagi," uzsvēra speciāliste.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!